Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το Ιράν απαντά στο ειρηνευτικό σχέδιο και απορρίπτει το τελεσίγραφο Τραμπ

Το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς το Ιράν απορρίπτει τα αμερικανικά τελεσίγραφα και καταθέτει τις δικές του προτάσεις επί του ειρηνευτικού σχεδίου που διαβιβάστηκε μέσω του Πακιστάν.

Η Τουρκία είναι πιο ακριβή από την Ελλάδα ωθώντας χιλιάδες Τούρκους στα νησιά του Αιγαίου



Η Τεχεράνη διαμηνύει με σαφήνεια ότι μια απλή προσωρινή εκεχειρία δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, απαντώντας ευθέως στην αυστηρή προθεσμία που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω διαδικτυακής του ανάρτησης την Κυριακή, έδωσε διορία έως την Τρίτη, απειλώντας με ολοκληρωτική καταστροφή των ιρανικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και των γεφυρών της χώρας, εάν δεν επιτραπεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Η αντίδραση της ιρανικής ηγεσίας ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας το τελεσίγραφο ως «αδύναμο, νευρικό και ηλίθιο». Παράλληλα, ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε αμερικανικό ή ισραηλινό χτύπημα σε πολιτικές υποδομές θα πυροδοτήσει «ακόμη πιο καταστροφικά» αντίποινα.

Η διπλωματική αντιπρόταση και η απόρριψη των αμερικανικών όρων

Στο διπλωματικό πεδίο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάι, ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη διαβιβάσει μέσω των διαμεσολαβητών τις δικές της θέσεις και τα αιτήματά της. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν συνάδουν με τελεσίγραφα και απειλές για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου», απορρίπτοντας ως «υπερβολικές» τις αμερικανικές απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο 15 σημείων.

Μητσοτάκης: Εισηγείται ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή μετά το 2027

Η ιρανική πλευρά εστιάζει στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, καταρτίζοντας τον δικό της οδικό χάρτη. «Το Ιράν δεν διστάζει να εκφράσει με σαφήνεια αυτά που θεωρεί νόμιμα αιτήματά του. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη συμβιβασμού, αλλά μάλλον ως έκφραση της αυτοπεποίθησής του στην υπεράσπιση των θέσεών του», υπογράμμισε ο κ. Μπαγκάι, προαναγγέλλοντας επίσημες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες των ιρανικών απαντήσεων εν ευθέτω χρόνω.

Σφοδροί βομβαρδισμοί, νεκροί στη Χάιφα και επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Την ώρα που οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί, οι πολεμικές επιχειρήσεις μαίνονται και στα τρία ενεργά μέτωπα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταγράφηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στο εσωτερικό του Ιράν, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παιδιά.

Στο Ισραήλ, ο τραγικός απολογισμός από την πρόσφατη ιρανική επίθεση αυξήθηκε, καθώς τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τέσσερις σορούς από τα ερείπια πολυκατοικίας στη Χάιφα, η οποία επλήγη από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο την Κυριακή.

Τα θύματα (ένα ζευγάρι 80 ετών, μια 35χρονη γυναίκα και ένας 40χρονος άνδρας) αγνοούνταν μετά την αρχική πρόσκρουση. Αντίστοιχα βαρύς είναι ο φόρος αίματος και στον Λίβανο, όπου αναφέρονται τουλάχιστον δέκα νεκροί από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Δεν θα μείνει κανένας: Εξοντώθηκε ο Ταξίαρχος Ματζίντ Καντεμί επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράν

Παράλληλα, στο βόρειο μέτωπο, η Χεζμπολάχ ανέλαβε επισήμως την ευθύνη για ένα νέο μπαράζ χτυπημάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, μαχητές της εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών οικισμών Χουρφέις, Σλόμι και Ναχαρίγια. Η Χεζμπολάχ υποστήριξε επίσης ότι στόχευσε με συγκεντρωτικά πυρά στρατιωτικά οχήματα και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

Tags
Back to top button