Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το γνωρίζατε; - Ποια περιοχή της Αττικής ήταν το γνωστό Κακοσάλεσι

Η Αυλώνα είναι η περιοχή που παλαιότερα ήταν γνωστή και ως Κακοσάλεσι.

Η περιοχή της Αττικής Αυλώνας και γιατί λεγόταν Κακοσάλεσι

Η αρχαία ελληνική ονομασία της περιοχής είναι Αυλών που σημαίνει πέρασμα. Το όνομα Αυλών διασώζεται σε μαρμάρινη αναθηματική πλάκα αφιερωμένη στο Θεό Διόνυσο τον Αυλωνέα. Τα χρόνια της Φραγκοκρατίας τώρα επικράτησε η λέξη Σάλεσι ή Σαλισάτι. Αυτή σημαίνει επίσης πέρασμα και είναι λατινική. Πότε όμως ονομαζόταν Κακοσάλεσι και γιατί;

H ονομασία Κακοσάλεσι έμεινε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κι αυτό γιατί ο ορεινός όγκος ακριβώς πάνω από την κωμόπολη αποτελούσε παρατηρητήριο και ορμητήριο των επαναστατών και κλεφτώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποτελεί ένα κακό πέρασμα για τους Τούρκους. Η ονομασία αυτή διατηρήθηκε ως επίσημη μέχρι το 1927 οπότε ο οικισμός ανέκτησε την αρχαία του ονομασία Αυλών (ο Αυλώνας) από την μακρόστενη κοιλάδα-πέρασμα που διασχίζεται από τον ποταμό Ασωπό.

Το Κακοσάλεσι λοιπόν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το «κακό πέρασμα», επειδή το ορμητήριο των κλεφτών εκεί δυσκόλευε το πέρασμα των Οθωμανών.

Υπάρχει, μάλιστα και μια γνωστή μάχη, η Μάχη στο Κακοσάλεσι που έγινε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Σύμφωνα με μια διήγηση οι γυναίκες του χωριού πολέμησαν γενναία και νίκησαν τους Τούρκους μαζί με τη δύναμη των πολεμιστών. Επίσης η διήγηση αναφέρει ότι καταδιωκόμενοι πέσανε στα έλη της περιοχής, όπου σκοτώθηκαν όλοι.

Ο Αυλώνας σήμερα

Η περιοχή του Αυλώνα είναι παραδοσιακά γεωργική-κτηνοτροφική και βιομηχανική. Αρκετοί είναι οι κάτοικοι που μετακινούνται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Οινοφύτων στην Βοιωτία. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται το Μουσείο Ζυγομαλά. Πρόκειται για δημιούργημα της Λουκίας Ζυγομαλά, μεγάλης ευεργέτριας της περιοχής. Εκεί στεγάζεται μεγάλη λαογραφική συλλογή αυθεντικών κεντημάτων και ειδών χρυσοκεντητικής.

Tags
Back to top button