Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Game of Thrones ήρθε στην Ελλάδα!

Το Game of Thrones (Παιχνίδι των Θρόνων) ήταν μια αμερικανική δραματική σειρά επικής φαντασίας, η οποία βασιζόταν στη σειρά βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Η προβολή της άρχισε τον Απρίλη του 2011 και τελείωσε τον Μάη του 2019. Η σειρά είχε προσελκύσει ρεκόρ δεκάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο και έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα μια εξαιρετικά ευρεία και ενεργή διεθνή βάση οπαδών.

Η ιστορία της σειράς αρχίζει 300 χρόνια μετά την κατάκτηση της ηπείρου του Γουέστερος από τον Αίγκον τον Κατακτητή, σε έναν μεσαιωνικό κόσμο με στοιχεία φαντασίας. Όταν ο βαρύς χειμώνας έρχεται, μια σειρά από γεγονότα ανατρέπει την πολιτική κατάσταση και πυροδοτεί τον Πόλεμο των Επτά Βασιλείων. Το κυνήγι της εξουσίας, τα πάθη, οι έρωτες, οι δολοπλοκίες, οι προδοσίες, το αίμα και η εκδίκηση παρασύρουν τους ήρωες στο πιο θανατηφόρο παιχνίδι από όλα: Το παιχνίδι του Στέμματος.

Στην πραγματικότητα οι ήρωες του Games of Thrones μοιράζονται πολύ περισσότερα κοινά από όσα ακόμη και η αδάμαστη φαντασία του συγγραφέα Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν θα μπορούσε να υποθέσει.

Άλλωστε ακόμη και ο φιλόσοφος και ιστορικός Ζακ Αταλί είχε διαβλέψει σε άρθρο του πως τα βιβλία και η τηλεοπτική μεταφορά τους αποτυπώνουν τον νέο κόσμο που ανατέλλει: «Η επιτυχία τη σειράς βρίσκεται στο γεγονός ότι το σενάριο της δείχνει αυτό που θα ζήσει σύντομα ο πλανήτης μας, ένα είδος νέου Μεσαίωνα, γεμάτου βία, αταξία, φυσικές καταστροφές, πολεμικούς ηγέτες, μάχες εξουσίας με γρήγορες εναλλαγές. Το Game of Thrones περιγράφει τον κόσμο που έρχεται μετά τος τέλος της αμερικανικής αυτοκρατορίας, έναν νέο θεαματικό Μεσαίωνα όπου καμία εξουσία δεν είναι σταθερή και όλα επιτρέπονται».

Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, στον τελευταίο χρόνο της θητείας της έχει μπει πλέον η κυβέρνηση με τα εκλογικά σενάρια να έχουν πάρει φωτιά. Όλα δείχνουν πως η αβεβαιότητα του χειμώνα που έρχεται λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τον χρόνο που θα αποφασίσει για τις εκλογές.

Στα ημερολόγια υπουργών και βουλευτών, είναι κυκλωμένες δύο Κυριακές: Η 18η Σεπτεμβρίου, καθώς είναι εντός των επιτρεπόμενων συνταγματικών ορίων, στην πιθανή περίπτωση που ο πρωθυπουργός εξαγγείλει την προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά το 15 Αύγουστο και η 25η Σεπτεμβρίου.

Ίσως η τελευταία «μάχη» μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα στην Βουλή πριν τις εκλογές

Στο κυβερνητικό παρασκήνιο ακούγεται και η ημερομηνία της 2ας Οκτωβρίου. Όμως, στελέχη με μακρά εκλογική εμπειρία εκτιμούν ότι δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες, διότι σε αυτή την περίπτωση, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα συμπέσουν με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και μπορεί να υπάρξει μεγάλη αποχή των Ελλήνων ψηφοφόρων, την οποία φοβάται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κεντρικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει, εφόσον πάμε σε πρόωρες εκλογές, οι εξελίξεις να είναι ταχείες, προκειμένου να μην υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας των αντίπαλων στρατοπέδων.

Επομένως, υπάρχει εκλογικός «πυρετός» στα κομματικά στρατηγεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, όπου υπάρχει κυριολεκτικά ένας υπόγειος πόλεμος και «σφαγή» ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους που θέλουν να κατεβούν υποψήφιοι βουλευτές κυρίως στα τρία μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ).

Με δολοπλοκίες, με προδοσίες, με στήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα και των πολιτικών κέντρων της πρωτεύουσας, άλλοτε με συκοφαντίες και πισώπλατες μαχαιριές προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον υποψήφιο «Δελφίνο» και να κυριαρχήσουν αυτοί στην πολιτική ζωή της χώρας. Σύντομα, «σύμμαχοι» και «φίλοι», θα εξελιχθούν σε θανάσιμους εχθρούς

Ο συγγραφέας του Game of Thrones χαράζει στρατηγικές και δεδομένα προτού καν οι πολιτικοί φανταστούν ότι υπάρχουν. Άλλωστε, όπως λέει και το κυρίαρχο μότο του σίριαλ, «Έρχεται χειμώνας», κάτι που σημαίνει ότι ενώ η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται, χρειάζεται πολλή σκέψη και προετοιμασία.

Κάποια μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής που μπορούν να πάρουν οι  πολιτευτές της Ελλάδας από το GoT  είναι τα εξής:

Οι σωστές συμμαχίες

Η πολιτική δεν επιτρέπει φιλίες παρά μόνο συμμαχίες και μάλιστα εφήμερες. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις συμμαχίες εκείνες που θα του εξασφαλίσουν πιθανή νίκη ή εδραίωση του.

Μην εμπιστεύεσαι κανέναν!

Ακόμα και οι έμπιστοι άνθρωποι σου, όσο κοντά σου κι αν βρίσκονται, όσα μυστικά κι αν είναι σε θέση να μοιράζονται μαζί σου, ποτέ δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τους πολιτικούς σου συμβούλους. Ακόμη και ο πιο έμπιστος μπορεί να μετατραπεί σε ιδανικό προδότη όταν χρειαστεί.

Διόρισε τον δικό σου προπαγανδιστή

Ακόμη κι αν ένας ηγέτης τρέφεται από τη δυσπιστία, πρέπει να ορίζει πάντα τον δικό του προπαγανδιστή-δημοσιοσχετίστα. Με άλλα λόγια, τον άνθρωπο που θα διασπείρει φήμες και ειδήσεις, θα αναπαραγάγει διάφορα σενάρια και θα μεταφέρει στον ηγέτη διάφορα μυστικά.

Να καλύπτεις πάντα τα νώτα σου

Στην αδυσώπητη μάχη της πολιτικής, η στρατηγική ανωτερότητα δεν είναι ποτέ αρκετή. Στο πολιτικό στίβο δεν παίρνεις τόσα ρίσκα, χωρίς να έχεις ποτέ τα νώτα σου καλυμμένα. Όπως συμβαίνει με τις παρτίδες σκάκι, κανένας στρατηγός δεν επιτίθεται ποτέ αν δεν έχει καλύψει τον βασιλιά του.

Άρτον και θεάματα

Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση άρτον και θεάματα ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση panem et circenses. Κατά τον Γιουβενάλη, διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο ιππόδρομο, με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Χωρίς περαιτέρω σχολιασμό….

Στα δύσκολα παίξε «θρησκεία» και «έθνος»

Ο ρόλος της πατρίδας, της ιδεολογίας του έθνους, αλλά και η θρησκευτική παράδοση διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στους πολίτες. Και εδώ χωρίς περαιτέρω σχολιασμό…

Εξουδετέρωσε τον Δελφίνο

Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι του θρόνο ή κερδίζεις ή «πεθαίνεις». Δεν υπάρχει μέση οδός. Και καλός διάδοχος είναι μόνο ο «νεκρός» διάδοχος.

To χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη του κόσμου

Το χρήμα κινεί τον κόσμο, ειδικά την πολιτική. Χωρίς χρήμα κανείς πολιτικό δεν κινείται, ούτε μπορεί να κινήσει μια χώρα. Πέρα λοιπόν από τις ορθές στρατηγικές, συμμαχίες και τακτικές, αυτό που πρέπει να προσέξει ένας πολιτικός είναι η εξασφάλιση των κατάλληλων πόρων.

Εν κατακλείδι, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών το Σεπτέμβρη στην Ελλάδα θα διεξαχθεί ένα ιδιότυπο Game of Τhrones. H δίψα για εξουσία, η απληστία, η πολιτική εξαπάτηση και οι ακόρεστες ατομικές φιλοδοξίες θα οδηγήσουν σε ένα αβυσσαλέο πόλεμο, με σκοπό την καρέκλα.

Ποιος θα επικρατήσει;

Συνεχίζεται…

Tags
Back to top button