Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το ελληνικό πλοίο Cyclades και δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία δέχτηκαν επίθεση από τους Χούθι

Οι Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο δυο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το φορτηγό πλοίο Cyclades ελληνικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας στην Ερυθρά Θάλασσα και το MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος Γιαχία Σάρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η CENTCOM αναφέροντας πως "Μεταξύ 10:00 π.μ. και 5:20 μ.μ. (ώρα Σανάα) στις 29 Απριλίου, τρομοκράτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) και τρία UAV από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα προς το MV Cyclades, ένα σκάφος ελληνικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε την πορεία του.

Νωρίτερα, στις 7:49 π.μ., οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) εμπλέκονται με επιτυχία και κατέστρεψαν ένα αερομεταφερόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που εκτοξεύτηκε από τους Χούτι σε τροχιά πτήσης προς το USS Philippine Sea και το USS Laboon στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού ή των εμπορικών σκαφών. Διαπιστώθηκε ότι το UAV αποτελούσε επικείμενη απειλή για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των εμπορικών πλοίων στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες λαμβάνονται για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και για να καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και πιο ασφαλή για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των εμπορικών πλοίων.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ -πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας-, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

Tags
Back to top button