Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Ελληνικό χωριό που είναι «πνιγμένο» μες τα έλατα. Η υπέροχη ελληνική φύση στα καλύτερά της (εικόνες)

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Ευρυτανίας, 35χλμ. από το Καρπενήσι, 55χλμ. από το Αγρίνιο και σε υψόμετρο 800μ., βρίσκεται ο Τόρνος.


Το χωριό είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» μες τα έλατα. Τα πετρόχτιστα σπίτια του μοιάζουν σαν να κρύβονται πίσω από βράχια και γκρεμούς.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής του Τόρνου, χαρακτηριστικό της Ευρυτανικής γης, είναι ο συνδυασμός στοιχείων χλωρίδας και πανίδας.

Έλατα, κέδρα, πουρνάρια, πλατάνια, άγριες ορχiδέες, βότανα καθώς ζαρκάδια, αλεπούδες, λαγοί και πολλοί άλλοι φυτικοί και ζωικόι οργανισμοί, καθιστούν το περιβάλλον ένα ζωντανό μουσείο της φύσης.

Για την ετυμολογία της ονομασίας υπάρχει η άποψη ότι προέρχεται από το επίθετο τορνευτός, που σημαίνει ομορφοφτιαγμένος.


Λέγεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής, εμφανίζονταν ντυμένοι με την πατροπαράδοτη φουστανέλα, κι όταν τους έβλεπαν έλεγαν «έρχονται τορνευτοί – τορνευτοί».

Σύμφωνα με άλλη άποψη, το όνομα προήλθε από το εργαλείο τόρνος, που πιθανόν υπήρχε και χρησιμοποιούσε κάποιος τεχνίτης στο χωριό.

Οι κάτοικοι φημίζονται για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τους, τις οποίες έλυναν οι γεροντότεροι του χωριού, γι’ αυτό και ποτέ τους δεν φτάσανε στα δικαστήρια.

Στον Τόρνο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη φύση ακολουθώντας μονοπάτια – διαδρομές, κάποιες από τις οποίες ενδείκνυνται για απαιτητικούς πεζοπόρους. Όλες οι διαδρομές, από το ξεκίνημα τους, είναι σηματοδοτημένες.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι Μικρό Πάντα Βρέχει, μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μικρούς καταρράκτες που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μοναστήρι του Προυσού.

Πηγή: dinfo

Tags
Back to top button