Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το εγκαταλελειμμένο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα (βίντεο)

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, το σίγουρο είναι ότι μπορεί να παρατηρήσεις και να δεις κτήρια, μνημεία και γωνιές που αγνοούσες ή προσπερνούσες σε άλλες βόλτες σου.

Και εμείς είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις αρκετές από αυτές τις γωνιές και να τις παρατηρήσεις περισσότερο την επόμενη φορά που θα περπατήσεις δίπλα τους.

Ένα από τα κτήρια που έχουμε ξεχωρίσει και αξίζει να γνωρίσεις την ιστορία αλλά και τον παράξενο μύθο με τη μαϊμού που το συνοδεύει είναι το μυστηριώδες σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα. Καθώς το ακούς μπορεί να μην σου πηγαίνει το μυαλό πού αναφερόμαστε αλλά η εικόνα σίγουρα κάτι σου θυμίζει. Ο λόγος για την οικία Κωλέττη στην Πλάκα.

Οικία Κωλέττη: Το μυστηριώδες σπίτι των θρύλων με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα

Η οικία Κωλέττη βρίσκεται στο τέλος της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα, κοντά στην Αρχαία Αγορά και στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Πιθανόν να έχει πέσει το βλέμμα σου καθώς περιπλανιέσαι στην Πλάκα. 

Αλλά ίσως δεν ξέρεις ποια είναι η ιστορία του μυστηριώδους σπιτιού με την «πήλινη γυναίκα» που στέκεται έξω από αυτό. Το νεοκλασικό αυτό αρχοντικό αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα αρχιτεκτονικής το οποίο ξεχωρίζει ακόμη και στην εγκατάλειψή του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θεωρείται και πράγματι είναι ένα από τα ωραιότερα και ταυτόχρονα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Εκεί στην οδό Πολυγνώτου 13 επρόκειτο, μάλιστα να βρει κάποτε στέγη και το μουσείο Καβάφη.

Κάτι που τελικά έμεινε στα χαρτιά μιας και το κτήριο εγκαταλείφθηκε και τα σχέδιά του τελικά στο συρτάρι. Αν σταθείς και το παρατηρήσεις περνώντας από εκεί μπορείς να φανταστείς πώς ήταν κάποτε. Όταν είχε πρωτοχτιστεί και ήταν γεμάτο ζωή. Η οικία Κωλέττη είχε κίτρινους τοίχους, γαλάζια παράθυρα και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το ότι αποτελούσε ένα στολίδι. Εκεί, όπως μπορείς να καταλάβεις και από το όνομά του, έμενε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης.

Ο Κωλέττης και ο μύθος με τη μαϊμού

Το σπίτι συνοδεύει και ένας παράξενος μύθος από τον οποίο έχει γίνει γνωστή μια φράση. Είναι μια από τις πιο γνωστές, ίσως, ατάκες από τότε που ο Ιωάννης Κωλέττης έμενε σε αυτό το σπίτι της Πλάκας και αυτή είναι η «Μαϊμού του Κωλέττη». Τι λέει, λοιπόν, ο αστικός μύθος; Σύμφωνα με όσα διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, κάποια στιγμή ένας φίλος του Κωλέττη, του πήγε δώρο μια μαϊμού την οποία είχε φέρει από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό.

Η μαϊμού αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενοχλητική όταν ο Πρωθυπουργός καλούσε κόσμο στο σπίτι του. Έπαιρνε τα γάντια, τα καπέλα και τα μπαστούνια των καλεσμένων και τα έκρυβε, ενώ μια φορά είχε κρύψει δύο τσιμπούκια σε ένα καπέλο και ένα παλτό ενός επισκέπτη. Από τότε η έκφραση «μαϊμού του Κωλέττη» χαρακτηρίζει όποιον είναι ενοχλητικός.

Το σπίτι πάντως σήμερα αποτελεί μια γωνιά που σου θυμίζει την Παλιά Αθήνα και όσα πια γνωρίζουμε μέσα από διηγήσεις και ασπρόμαυρες φωτογραφίες…

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Up Drones του Youtube…

Πηγή: exploringgreece.tv

Tags
Back to top button