Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε «σφυγμό» σε γαλαξία που θεωρούσαμε νεκρό

Μπορεί να φαίνεται χωρίς χαρακτηριστικά και μη συναρπαστικό με την πρώτη ματιά, αλλά οι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στον ελλειπτικό γαλαξία Messier 105 δείχνουν ότι τα άστρα κοντά στο κέντρο του γαλαξία κινούνται πολύ γρήγορα.

Το τηλεσκόπιο Hubble παρατηρεί την γένεση ενός νέου άστρου (Βίντεο)

Οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αστέρια κινούνται γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με εκτιμώμενη μάζα 200 εκατομμυρίων Ήλιων. Αυτή η μαύρη τρύπα απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας καθώς καταναλώνει ύλη που πέφτει σε αυτήν, καθιστώντας το σύστημα έναν ενεργό γαλαξιακό πυρήνα που κάνει το κέντρο του γαλαξία να λάμπει πολύ πιο φωτεινά από το περιβάλλον του.

Το Hubble εξέπληξε επίσης τους αστρονόμους αποκαλύπτοντας μερικά νεαρά άστρα και σμήνη στο Messier 105, έναν γαλαξία που πιστευόταν μέχρι σήμερα ότι είναι «νεκρός» και ανίκανος να σχηματίσει νέα άστρα. Οι αστρονόμοι πιστεύουν τώρα ότι το Messier 105 σχηματίζει περίπου ένα αστέρι σαν τον Ήλιο κάθε 10.000 χρόνια. Οι αστρονόμοι εντόπισαν επίσης τη δραστηριότητα σχηματισμού άστρων σε έναν τεράστιο δακτύλιο αερίου υδρογόνου που περικυκλώνει τόσο το Messier 105 όσο και τον πλησιέστερο γείτονά του, τον φακοειδή γαλαξία NGC 3384.

Ανακαλύφθηκε το 1781, ο Messier 105 βρίσκεται περίπου 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Λέοντα και είναι ο λαμπρότερος ελλειπτικός γαλαξίας στην ομάδα γαλαξιών Λέων Ι.

Tags
Back to top button