Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Το CNBC αποδομεί τον Σουλτάνο – Τον καρφώνει για την κατάρρευση της λίρας

Η καθυστερημένη κίνηση της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού μπορεί να επιβράδυνε την κατρακύλα της λίρας, ωστόσο οι δανειστές παραμένουν δύσπιστοι για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και τα μετεκλογικά σχέδια του προέδρου Ερντογάν.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την Παρασκευή την τουρκική κυβέρνηση ότι ο παρεμβατισμός στη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας προκαλεί «σύγχυση» στις αγορές.

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους» δήλωσε στο Bloomberg η Λαγκάρντ.

«Ορισμένες δηλώσεις σήμαναν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους επενδυτές ότι ξαφνικά η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κατευθύνσεις, οδηγίες ή επιρροή. Αυτό δημιούργησε μία αίσθηση αβεβαιότητας και μία έλλειψη εμπιστοσύνης, η οποία είχε την αντανάκλασή της στην αγορά» πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες της νομισματικής πολιτικής και ότι η κεντρική τράπεζα θα προσφέρει «πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί» -κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη λίρα και να περιορίσει τον πληθωρισμό, που έφτανε τον Απρίλιο το δυσβάσταχτο ποσοστό του 10,85%, η Τουρκία προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 16,5%. Ωστόσο αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή ήταν και καθυστερημένη και ανεπαρκής.

Ο Ερντογάν είχε εξάλλου αποκαλέσει τα επιτόκια «μητέρα όλων των δεινών», και είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων σηματοδοτεί αλλαγή στις απόψεις του προέδρου.

Η κεντρική τράπεζα, σημειώνει το CNBC, δεχόταν προηγουμένως πιέσεις να διατηρεί χαμηλά επιτόκια για χάρη του ρυθμού ανάπτυξης, που έφτανε πέρυσι το εντυπωσιακό 7%. Όμως αυτές οι παρεμβάσεις έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας.

«Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας είναι πραγματικά επείγον πρόβλημα» λέει ο Τζέιμς ΜακΚόρμακ του οίκου αξιολόγησης Fitch. «Είχαμε προβλήματα με την κεντρική τράπεζα και την αξιοπιστία της πολιτικής της τα τελευταία δύο χρόνια».

Η τουρκική οικονομία, εξάλλου, πάσχει από τη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε τον Μάρτιο τα 4,8 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 1,7 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε «νέα και σοβαρά» μέτρα για να την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.

Η δήλωση αυτή όμως ερμηνεύεται ευρέως ως απόπειρα εξασφάλισης της επανεκλογής του πριν επιδεινωθεί κι άλλο η οικονομία.

Αν όντως επανεκλεγεί, ο Ερντογάν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες και να αποδυναμώσει το ρόλο του πρωθυπουργού.

Tags
Back to top button