Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

To απόλυτο «δούλεμα» στους ελεύθερους επαγγελματίες: Το κράτος παραμένει συνέταιρος

Η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μπορεί να δίνει μια ανάσα, αν συγκριθεί με το καθεστώς ασφυξίας που ίσχυε επί δύο χρόνια, δεν περιορίζει, όμως, αισθητά την συνολική αφαίμαξη του διαθέσιμου εισοδήματος. 

Το κράτος εξακολουθεί και είναι ο μόνιμος συνέταιρος του ελεύθερου επαγγελματία με ποσοστό άνω του 50%. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί η συνολική επιβάρυνση μετά από την επιβολή των εισφορών αλλά και των φόρων (φόρου εισοδ., εισφ. αλληλεγγύης, τέλους επιτηδ.) διαμορφώνεται ως εξής:

-Για εισόδημα 8.000 η συνολική παρακράτηση μειώνεται από το 70% στο 64.70%

- ια εισόδημα 10.000 η συνολική παρακράτηση μειώνεται από το 67% στο 55.04%

- Για εισόδημα 20.000 η συνολική παρακράτηση μειώνεται από το 63.49% στο 51.31%

- Για εισόδημα 30.000 η συνολική παρακράτηση μειώνεται από το 63.71% στο 52.37%

Σε 36 δόσεις η καταβολή των αναδρομικών για 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 θα ισχύσουν οι νέες μειωμένες εισφορές 64.5 ευρώ υπέρ επικουρικής και εφάπαξ για 200.000 επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με δεδομένο ότι οι εισφορές επικούρισης και εφάπαξ “τρέχουν” από τον Ιανουάριο του 2017 χωρίς όμως ακόμη να έχουν καταλογιστεί στους ασφαλισμένους, τον Ιανουάριο του 2019 θα έχουν συσσωρευθεί αναδρομικά 24 μηνών. Αυτό σημαίνει πως δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι που ασφαλίζονται υποχρεωτικά και για επικουρική και για πρόνοια (41 ευρώ για επικουρική και 23,4 ευρώ για πρόνοια) συσσωρεύουν αναδρομικά 1.548 ευρώ. Αντίστοιχα οι γιατροί που ασφαλίζονταν στο πρώην ΕΤΑΑ- ΤΣΑΥ μόνο για πρόνοια (23,4 ευρώ το μήνα για εφάπαξ) οφείλουν 561,6 ευρώ.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε χθες πως τα 24 οφειλόμενα μηνιάτικα θα αποπληρωθούν σε 36 δόσεις. Αυτό σημαίνει πως μηχανικοί και δικηγόροι θα πρέπει να πληρώνουν 43 ευρώ το μήνα για οφειλόμενες εισφορές και 64,5 ευρώ για τρέχουσες, δηλαδή σύνολο 107,5 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα γιατροί, υγειονομικοί θα πρέπει να καταβάλλουν 15,6 ευρώ για οφειλόμενες εισφορές και 23,4 ευρώ για τρέχουσες, σύνολο 39 ευρώ. Εκτός από τους επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ η εν λόγω ρύθμιση αφορά και μια μικρή μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ που είχαν επικουρική ασφάλιση, δηλαδή αρτοποιούς και βενζινοπώλες. Και γι αυτούς το τρέχον μηνιαίο ασφάλιστρο διαμορφώνεται στα 41 ευρώ το μήνα, ενώ μαζί με τα οφειλόμενα φτάνει στα 68 ευρώ.

Παράλληλα, το ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης για τους αγρότες θα ακολουθήσει νέα μεταβατική περίοδο, ώστε να συγκλίνει στο 13,3% και όχι στο 20%. Έτσι διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2019 στο 12%, το 2020 στο 12,66%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%. Στο νέο καθεστώς, που κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο, το ασφάλιστρο κύριας σύνταξης των νέων επιστημόνων με λιγότερα από 5 χρόνια δραστηριότητας πέφτει στο 13,3% έναντι 14% για την πρώτη 2ετία και 17% για την επόμενη 3ετία, ενώ ταυτόχρονα το κατώτατο πλαφόν υπολογισμού διατηρείται στο μειωμένο ποσό των 410 ευρώ.
 

Tags
Back to top button