«Συνάντησα τον Βαρουφάκη μόλις για 10 λεπτά αλλά αυτό του δίνει την ευκαιρία να γράφει βιβλία επί βιβλίων, επί βιβλίων, αλλά δεν ήταν εκεί. Δεν έπαιξε κανέναν ρόλο» δηλώνει για τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε συνέντευξή του στο New Europe χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση ως τη δυσκολότερη υπόθεση που αντιμετώπισε στη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως εξήγησε ο λόγος ήταν «γιατί μερικές χώρες – και όχι οι μικρότερες- μας είπαν ότι γι’ αυτό το ζήτημα δεν ήταν δουλειά της Κομισιόν. Αντίθετα, είπαν ότι αυτή η δυσκολία έπρεπε να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά μεταξύ των χωρών-μελών».
Όμως ο Γιούνκερ αντέδρασε: «Το αρνήθηκα γιατί πιστεύω ότι βάσει της Συμφωνίας, είμαστε υπεύθυνοι να προστατεύσουμε το γενικό συμφέρον της ΕΕ, έπρεπε να οδηγούμε το παιχνίδι και το κάναμε με επιτυχία. Γιατί το 2015 δεν ήθελα να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ούτε για ένα δευτερόλεπτο, παρότι άλλοι το προσπαθούσαν».
«Έτσι είμαι περήφανος που κράτησα την Ελλάδα μέσα στην σφαίρα της αλληλεγγύης που ονομάζεται Ευρωζώνη» συνέχισε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρεται και πάλι στη σημασία των ενεργειών της Κομισιόν για να εμποδίσει το Grexit σημειώνοντας «Πρέπει να πω σήμερα, καθώς είναι λιγότερο επικίνδυνο από ό,τι ήταν τότε, ότι παίξαμε πολύ σημαντικό ρόλο».
Και ερωτηθείς αν άξιζε τον κόπο ο Γιούνκερ, χωρίς ίχνος αμφιβολίας σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που έκανε τη συνέντευξη απάντησε «Ναι, για χάρη των Ελλήνων. Μου αρέσει το ελληνικό έθνος για πολλούς λόγους, και μου αρέσουν οι Έλληνες γιατί παρότι τιμωρήθηκαν για τα λάθη όλων των κυβερνήσεων των περασμένων δεκαετιών, δεν έχασαν ποτέ την αξιοπρέπειά τους».
Για να παλέψει ο Γιούνκερ στο πλευρό της Ελλάδας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για το συμφέρον συνολικά της ΕΕ όπως αναφέρει, έπρεπε να γνωρίζει επακριβώς τι γίνεται στη χώρα. Πέρα από τα ενημερωτικά σημειώματα, τον ελληνικό Τύπο, πέρα από τις συζητήσεις με πολιτικούς, ο Γιούνκερ ήθελε να ξέρει από πρώτο χέρι πώς ήταν τα πράγματα, σημειώνει το New Europe.
«Τηλεφωνούσα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε φίλους μου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία, ζητώντας τους να μου πουν τι συνέβαινε στ’ αλήθεια. Έτσι ήξερα για τις δραματικές πτυχές των μέτρων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό».
«Αγαπώ τους Έλληνες, ισχύει» δηλώνει και προσθέτει «αλλά σίγουρα προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός».