Μία από τις θεαματικότερες αποδράσεις στην ιστορία είναι εκείνη που συνέβη στις 19 Αυγούστου του 1971 στο Μεξικό, με πρωταγωνιστή τον Τζόελ Κάπλαν.
Στην πρώτη καταγεγραμμένη απόδραση με ελικόπτερο ο Νεοϋoρκέζος εκατομμυριούχος μετρούσε ήδη εννέα χρόνια πίσω από τα κάγκελα, έχοντας καταδικαστεί με 27χρονη κάθειρξη για το φόνο του συνεργάτη του. Ήταν μια απόδραση «καθ’ όλα νόμιμη» και θα εξηγήσουμε το λόγο.
Το 1962 ο Λουίς Βιδάλ Τζ. βρέθηκε δολοφονημένος στο Μέξικο Σίτι και ο Τζόελ Κάπλαν θεωρήθηκε ένοχος, αν και από την αρχή υπήρχαν ισχυρές αμφιβολίες ότι η σορός που βρέθηκε δεν άνηκε πράγματι στο συνεργάτη του. Οδηγήθηκε σε μεξικανική φυλακή και τον Αύγουστο του 1971, όταν οι 136 φύλακες του σωφρονιστικού ιδρύματος έβλεπαν ταινία μαζί με τους φυλακισμένους, εκείνος απέδρασε με ελικόπτερο.
Οι φύλακες νόμιζαν πως ήταν ο εισαγγελέας που είχε φέρει κάποιον κρατούμενο και δεν αντέδρασαν. Δύο άτομα, ο Αμερικανός κι ένας Βενεζουελάνος που βρισκόταν στη φυλακή για πλαστογραφία, βγήκαν από το κελί και μπήκαν στο ελικόπτερο. Βρίσκονταν στον αέρα μέσα σε δύο λεπτά. Η απόδραση έγινε χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό.
Το ελικόπτερο τούς πήγε σε ένα κοντινό αεροδρόμιο κοντά στα σύνορα με το Τέξας. Ο Βενεζουελάνος πήγε στη Γουατεμάλα και ο Τζόελ Κάπλαν στην Καλιφόρνια. Η μεξικανική φυλακή δεν υπέστη ούτε μία ζημιά, ενώ το ελικόπτερο και το αεροπλάνο είχαν αγοραστεί κι όχι ενοικιαστεί, οπότε κανείς να μην μπορεί να πει πως χρησιμοποιήθηκαν ανάρμοστα. Όταν πέρασε τα σύνορα από το Μεξικό στο Τέξας, μόνο τότε χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα.
«Η απόδρασή του ήταν εντελώς νόμιμη, αφού οι αποδράσεις στο Μεξικό θεωρούνται εγκλήματα μόνο εάν χρησιμοποιηθεί βία ή αν οι συγκρατούμενοί σου σε βοηθήσουν να αποδράσεις», υποστήριξε ο δικηγόρος του. Ο Τζόελ Κάπλαν δεν συνελήφθη στα σύνορα και παρότι η CIA αρνήθηκε επανειλημμένα ότι ήταν κατάσκοπος έζησε από εκεί και πέρα ινκόγκνιτο. Το όνομά του δεν βγήκε ποτέ ξανά στο προσκήνιο.