
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στις 10 το πρωί (ώρα Ανατολικής Ακτής). Η συνομιλία αυτή πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να διακόψει ορισμένες αποστολές πυραύλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία.
Η ανακοίνωση έγινε μέσω ανάρτησης του Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social και επιβεβαιώνει τη μεταβολή της στάσης των ΗΠΑ ως προς τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στο τέταρτο έτος του.
Αναθεώρηση της στρατιωτικής βοήθειας υπό το πρίσμα του «America First»
Η απόφαση για «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας ελήφθη κατόπιν εντολής του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος είχε ζητήσει επανεξέταση των αμερικανικών αποθεμάτων. Σύμφωνα με πηγές του NBC News, το Πεντάγωνο επανεκτιμά τις δυνατότητες και τις προτεραιότητές του, με γνώμονα τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, ανέφερε σχετικά: «Η απόφαση ελήφθη ώστε να τεθούν σε προτεραιότητα τα συμφέροντα της Αμερικής». Ερωτηθείσα για την ανησυχία που προκαλεί η στάση αυτή, πρόσθεσε με έμφαση: «Η ισχύς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δεν αμφισβητείται — ρωτήστε το Ιράν».
Ανησυχίες εντός και εκτός Ουάσιγκτον
Η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και σε πρώην συνεργάτες του Τραμπ. Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη του θητεία, σχολίασε μέσω X (Twitter): «Η Ουκρανία δεν ζήτησε ποτέ να σταλεί η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Ζήτησε τα όπλα για να υπερασπιστεί την πατρίδα και τον λαό της από τις ρωσικές επιθέσεις».
Πρόσθεσε ότι η νίκη της Ρωσίας θα ήταν «καταστροφή για τον αμερικανικό λαό και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο».
Το Πεντάγωνο σε φάση επαναξιολόγησης
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Παρνέλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η στρατιωτική ηγεσία συνεχίζει να παρέχει στον πρόεδρο «δυναμικές επιλογές για την υποστήριξη της Ουκρανίας», στο πλαίσιο του στόχου για τερματισμό του πολέμου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Πεντάγωνο «επανεξετάζει και προσαρμόζει την προσέγγισή του», ώστε να συνδυάζεται η στήριξη προς την Ουκρανία με τη διατήρηση της ετοιμότητας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και των στρατηγικών προτεραιοτήτων της αμερικανικής ατζέντας.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα «πραγματιστικό βήμα κοινής λογικής» για την αξιολόγηση του είδους και του προορισμού των όπλων που αποστέλλονται.
Επιφυλακτικός ο Ζελένσκι, κλιμάκωση από τη Ρωσία
Από το Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι «Ουάσιγκτον και Κίεβο διευκρινίζουν όλες τις λεπτομέρειες της αμυντικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της αντιαεροπορικής άμυνας». Τόνισε πως «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία του λαού μας».
Η ρωσική πλευρά, πάντως, έχει εντείνει τις επιθέσεις της. Ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε πως μόνο τον Ιούνιο η Μόσχα εξαπέλυσε πάνω από 5.000 επιθετικά drones και εκατοντάδες πυραύλους — ανάμεσά τους σχεδόν 80 βαλλιστικούς.
Το τηλεφώνημα Τραμπ–Πούτιν διεξάγεται σε μια στιγμή αυξημένης έντασης, με τις ΗΠΑ να επανεξετάζουν τον ρόλο τους στον πόλεμο και τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις της. Το αποτέλεσμα της συνομιλίας αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή της αμερικανικής εμπλοκής το επόμενο διάστημα.