Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

TikTok: Γιατί κάποια κράτη το έχουν απαγορεύσει στους υπαλλήλους τους;

Περίπου 20 αμερικανικές πολιτείες έχουν λάβει παρόμοιο μέτρο για τους δικούς τους υπαλλήλους. Στους υπαλλήλους της κυβέρνησης δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να απενεργοποιήσουν το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο από τα τηλέφωνά τους. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι συσκευές δεν είναι πλέον εξοπλισμένες με την εφαρμογή βίντεο εντός 30 ημερών, διέταξε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε το παράδειγμα της Ουάσινγκτον. Ο θεσμός απαγόρευσε τη χρήση της εφαρμογής στις συσκευές εργασίας των 32.000 υπαλλήλων του στις 23 Φεβρουαρίου. Οι τελευταίοι έχουν προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου το αργότερο για να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή από τις επαγγελματικές τους συσκευές (τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.λπ.), ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουν το TikTok από τις προσωπικές τους συσκευές, εάν περιέχουν εφαρμογές που έχουν επικυρωθεί για επαγγελματική χρήση (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εφαρμογές τηλεδιάσκεψης), με στόχο την «προστασία των δεδομένων της Επιτροπής», πρόσθεσε.

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε λίγες ημέρες αργότερα ότι θα απαγορεύσει το TikTok από τις κινητές συσκευές που παρέχει στο προσωπικό της από την Τρίτη. Το Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Καναδά ξεκίνησε έρευνα για την εφαρμογή προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή της με την καναδική νομοθεσία.

TikTokers αποκαλύπτουν μυστική μέθοδο της CIA που «εξαφανίζει κάθε πόνο»

Το Κοινοβούλιο της Δανίας ζήτησε από τα μέλη και το προσωπικό του να απαγορεύσουν την εφαρμογή από τις κινητές συσκευές την Τρίτη. Στη Γαλλία το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων σκέφτεται να συντάξει έναν οδηγό «καλών πρακτικών» για τη χρήση του κοινωνικού δικτύου και εξετάζει το ενδεχόμενο να «αποθαρρύνει» τη χρήση του στο στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες του franceinfo. Από την πλευρά της, η Γερουσία δρομολογεί, την εβδομάδα της 27ης Φεβρουαρίου, μια επιτροπή έρευνας για το θέμα, με σκοπό να διατυπώσει συστάσεις ή ακόμη και να προτείνει νόμο μέχρι το καλοκαίρι.

Ποιοι είναι οι λόγοι που προβάλλονται για αυτές τις απαγορεύσεις;

Τα δυτικά κράτη και τα ιδρύματα που αναφέρθηκαν παραπάνω φοβούνται κυρίως ότι το κινεζικό καθεστώς θα αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του TikTok. Έτσι, οι νομοθέτες των ΗΠΑ θεωρούν ότι η εφαρμογή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. «Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι το TikTok ανήκει στην ByteDance, η οποία βρίσκεται η ίδια υπό τον ουσιαστικό έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», εξήγησε ο Μάικ Γκάλαχερ, Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος αξιωματούχος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο CNN στα τέλη Δεκεμβρίου.

Την ίδια εξήγηση δίνει και ο Καναδάς, ο οποίος κάνει λόγο για απόφαση που ελήφθη «προληπτικά». «Σε μια κινητή συσκευή, οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων του TikTok δίνουν σημαντική πρόσβαση στα περιεχόμενα του τηλεφώνου», σημείωσε η Μόνα Φορτιέ, πρόεδρος του Υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Trudeau.

ΗΠΑ: «Τελεσίγραφο» 30 ημερών για να διαγράψουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες το TikTok από τα κινητά τους

Η ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία από την πλευρά της δικαιολόγησε την απόφασή της με την προστασία της «Επιτροπής από τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Είναι καθήκον μας να αντιδρούμε το συντομότερο δυνατό σε πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Η Επιτροπή από την αρχή της θητείας της, έδωσε έμφαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στην προστασία του προσωπικού της και όλων όσοι εργάζονται» για το θεσμικό όργανο, δήλωσε επίσης στον Τύπο στις 23 Φεβρουαρίου ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αιτιολογήσουμε τη λήψη τέτοιων αποφάσεων», επέμεινε.

Η Κοπεγχάγη από την πλευρά της επικαλέστηκε την Τρίτη έναν «κίνδυνο κατασκοπείας». Από την πλευρά του, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κορμάν ήταν πιο άμεσος στο μικρόφωνο του franceinfo: «Είναι πολύ κακή ιδέα η χρήση αυτού του κοινωνικού δικτύου που πιθανόν χρησιμοποιείται από την Κίνα για να έχει πρόσβαση σε μια σειρά από δεδομένα».

Πώς υπερασπίζεται τον εαυτό της η TikTok;

Η εταιρεία έλαβε διάφορα μέτρα για να προσπαθήσει να πείσει τις αμερικανικές αρχές ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών της πλατφόρμας προστατεύονται, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης τους σε διακομιστές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η πλατφόρμα παραδέχθηκε ότι οι υπάλληλοι που εδρεύουν στην Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, αν και αυτό γινόταν, σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυστηρό και περιορισμένο πλαίσιο. «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) δεν μας ζήτησε να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα», δήλωσε τακτικά η TikTok, όπως αναφέρει το AFP. «Δεν έχουμε δώσει στο ΚΚΚ καμία πληροφορία για τους χρήστες των ΗΠΑ και δεν θα το κάναμε αν μας το ζητούσαν».

Ιταλία: Απαγόρευση του TikTok στα κινητά των δημοσίων υπαλλήλων

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ByteDance είχε επίσης παραδεχτεί στο AFP ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από την πλατφόρμα TikTok για να εντοπίσουν δημοσιογράφους προκειμένου να εντοπίσουν πηγές που διέρρεαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης. Σε δήλωσή της στο AFP, η ByteDance καταδίκασε τότε μια «ατυχή πρωτοβουλία που παραβίασε σοβαρά τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας».

Ωστόσο, μπροστά στις αποφάσεις που ελήφθησαν από διάφορες κυβερνητικές αρχές, το κοινωνικό δίκτυο δείχνει την αποδοκιμασία του. «Αυτή η αναστολή είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν επικοινώνησε άμεσα μαζί μας, ούτε μας έδωσε την ευκαιρία να δώσουμε εξηγήσεις», ανέφερε το TikTok σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση των Βρυξελλών. Μια εκπρόσωπος της TikTok είχε επίσης εκφράσει τη λύπη της, σε ένα email προς το AFP, για μια «περίεργη» απόφαση, που ελήφθη «χωρίς να αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ασφαλείας» σχετικά με την ανακοίνωση των καναδικών αρχών.

Tags
Back to top button