Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τη σχέση του καρκίνου με τη διαβίωση σε πολύ ψυχρές συνθήκες συνδέει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σύμφωνα με τον δρα Βοσκαρίδη, οι πιο συχνοί καρκίνοι μετά την ηλικία των 50 είναι στον προστάτη, τον πνεύμονα, το στήθος, το παχύ έντερο και την ουροδόχο κύστη. Τη σχέση του καρκίνου με τη διαβίωση σε πολύ ψυχρές συνθήκες συνδέει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με ερευνητή τον δρα Κωνσταντίνο Βοσκαρίδη. Συμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, όπως προκύπτει από την έρευνα, σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η Δανία και η Νορβηγία, παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στον κόσμο.

Για τους επιστήμονες που διερευνούν τη σχέση του περιβάλλοντος και της γενετικής σχετικά με τον κίνδυνο για καρκινογένεση, η εν λόγω μελέτη του δρος Βοσκαρίδη θα ανοίξει μια νέα οδό για τη διερεύνηση της επιδημιολογίας του καρκίνου. Όπως λέει ο ίδιος «ίσως βοηθήσει στην ταυτοποίηση κάποιας άγνωστης βιολογικής διαδικασίας που σχετίζεται με την καρκινογένεση». Η υπόθεση του δρος Βοσκαρίδη, που έχει δημοσιευθεί στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό Molecular Biology and Evolution, είναι ότι υπάρχει μια εξελικτική σχέση ανάμεσα στην προσαρμογή σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το κρύο και το μεγάλο υψόμετρο, και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους.Η λογική της εν λόγω υπόθεσης είναι ότι τα ανθρώπινα κύτταρα, μέσα στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων, απέκτησαν υψηλή ανθεκτικότητα στον θάνατο σε αυτές τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, λόγω μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια. Ωστόσο, δυστυχώς αυτή η ανθεκτικότητα προδιαθέτει για κακοήθεια, ιδίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον δρα Βοσκαρίδη, οι πιο συχνοί καρκίνοι μετά την ηλικία των 50 είναι στον προστάτη, τον πνεύμονα, το στήθος, το παχύ έντερο και την ουροδόχο κύστη. Και για τους πέντε αυτούς καρκίνους έχει προκύψει μεγάλος βαθμός συσχέτισης με τη διαβίωση σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλές θερμοκρασίες.  Για παράδειγμα, οι πρώτοι στον κόσμο σε ποσοστά καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου είναι οι Εσκιμώοι και οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αλάσκας. Αυτοί οι πληθυσμοί διαβιούν στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη μας.Το ίδιο ισχύει και για φυλές της Αιθιοπίας, αλλά και ιθαγενών στις 'Ανδεις, που ζουν σε υψόμετρα άνω των 4.000 μέτρων. Η έρευνα του δρος Βοσκαρίδη έδειξε ξεκάθαρα ότι τα γονίδια που βοήθησαν στην επιβίωση αυτών των πληθυσμών προδιαθέτουν για καρκίνο

Tags
Back to top button