Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τι συζήτησαν Πάπας-Πούτιν στο Βατικανό

Του Μανώλη Κείου


Συνάντηση…κορυφής είχαν χθες στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν η έκτη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Βατικανό και η τρίτη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Μετά από τη  συνάντηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ένα ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας ανέφερε ότι ο Πάπας υπεδέχθη τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Αποστολικό Παλάτι και ότι ο Πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Καρδινάλιο Πέτρο Παρολίν (ΥΠΕΞ του Βατικανού), και με τον Γραμματέα για τις Σχέσεις με τα Κράτη, τον Επίσκοπο Paul Richard Gallagher.

Το ανακοινωθέν συνέχισε αναφέροντας ότι «Κατά τη διάρκεια των εγκάρδιων συζητήσεων, και τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενισχυμένες περαιτέρω από το πρωτόκολλο κατανόησης που υπογράφηκε σήμερα σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Bambino Gesù» και των παιδιατρικών νοσοκομείων της ρωσικής Ομοσπονδίας».

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν ερωτήματα σχετικά με τη ζωή της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας στη Ρωσία.


Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος Πούτιν συνέχισαν επίσης να εξετάζουν το οικολογικό ζήτημα και διάφορα θέματα σχετικά με τις τρέχουσες διεθνείς υποθέσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στη Συρία, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα  συζήτησαν για την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

«Αναφερθήκαμε για θέματα προστασίας του χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής και για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι δύο συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Βενεζουέλα και τη Λιβύη και την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βατικανού, μεταξύ άλλων για το εμπόριο, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, ανέφερε.

«Είναι σημαντικό για τη Ρωσία και το Βατικανό να έχουν συγκαταβατικές θέσεις σχετικά με τις παραδοσιακές αξίες και την προώθηση του διαθρησκευτικού διαπολιτισμικού διαλόγου», δήλωσε ο Πούτιν.

«Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση για διάφορα διεθνή ζητήματα και για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βατικανού, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής πτυχής αυτής της σχέσης και ανθρωπιστικών δεσμών», δήλωσε ο Πούτιν.

Μια πιθανή επίσκεψη του Πάπα στη Ρωσία δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αλλά συμπλήρωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος και ο ποντίφικας συζήτησαν για τους χριστιανικούς ιερούς τόπους στη Συρία και τη συνεισφορά της Ρωσίας στη συντήρησή τους.

Η σύσκεψη αφορούσε επιπλέον άλλες πτυχές που συνδέονται με τη Συρία, είπε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε ak;omh ότι ο Πάπας της Ρώμης μιλούσε για το σταθερό του ενδιαφέρον για τα έργα του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι κατά τη συνάντησή τους .

Ο Πάπας, σύμφωνα με τον Πούτιν, του είπε επίσης ότι πάντα λέει στους ιερείς ότι χωρίς τα έργα του Ντοστογιέφσκι, χωρίς να συνειδητοποιήσει το βάθος της φιλοσοφίας του, «δεν μπορεί κανείς να είναι πραγματικός ιερέας».

Ο Πούτιν έφτασε στο παλάτι με καθυστέρηση μισής ώρας και η συνεδρίαση ξεκίνησε 45 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα.

Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν δώρα.

Ο Πάπας παρουσίασε στον Πούτιν μια χαρακτική του 18ου αιώνα με την εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου ως σουβενίρ της Ρώμης και ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε στον πάπα μια εικόνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρέτισε τις επαφές του Πούτιν το Βατικανό.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βατικανό ότι ο διάλογος μεταξύ του και του Πάπα ήταν κοσμικός, αλλά μίλησε για την υποστήριξη αυτής της επικοινωνίας.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καθήκον να σχολιάζει διακρατικές συναντήσεις, αλλά υποστηρίζουμε και καλωσορίζουμε τις επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πάπα Φραγκίσκου», ανέφερε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις Σχέσεις της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Βλαντιμίρ Λεγκούντα.

«Η Αγία Έδρα είναι μια οντότητα που βρίσκεται κοντά σε μια κρατική οντότητα σε καθεστώς: συμμετέχει σε διεθνείς συνθήκες και διεθνείς οργανισμούς και έχει διπλωματικές αποστολές σε πολλές χώρες», ανέφερε. «Συνεπώς, η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Πάπα είναι αυτή που είναι,  διακρατική, κοσμική στη φύση», υπογράμμισε.

«Το Βατικανό και η Ρωσία κοιτάζονται στα μάτια σε μερικά ζητήματα παγκόσμιας πολιτικής, θεωρούν σημαντικό να υποστηρίξουν τις παραδοσιακές αξίες του γάμου και της οικογένειας και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των χριστιανών στις περιοχές όπου διώκονται. Ως εκ τούτου, από την άποψη της Εκκλησίας, αυτή η συνάντηση είναι αναμφισβήτητα σημαντική και χρήσιμη», κατέληξε.

Διαμαρτυρία 

Πάντως στο περιθώριο της επίσκεψης Ουκρανοί μετανάστες στη Ρώμη, περίπου πενήντα άτομα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Piazza della Bocca della Verità, όχι μακριά από το κέντρο της Ρώμης, για να προβούν σε διαμαρτυρία.

Ο Oles Gorodetsky, πρόεδρος της Χριστιανικής Εταιρείας Ουκρανών στην Ιταλία και  διοργανωτής της δράσης, δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι ο κανόνας, ότι η επίσημη Ρώμη δέχεται τον επιτιθέμενο με μεγάλες τιμές ενώ βρισκόμαστε σε πόλεμο».

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν από τον Πούτιν τον λόγο για την Κριμαία, τη Donbass, για 13.000 θανάτους και «εκατοντάδες πολιτικούς κρατουμένους του Κρεμλίνου».

Tags
Back to top button