Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τί πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού λόγω φαγητού (βίντεο)

Ο πνιγμός από φαγητό αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση ώστε να απομακρυνθεί το ξένο σώμα από την αναπνευστική οδό. Παραδοσιακά, σε τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ο χειρισμός Χάιμλιχ. Υπάρχουν δύο παραλλαγές της μεθόδου, μία για ενήλικες και μία για μικρά παιδιά.

Όταν υπάρχει κάποιος τριγύρω να βοηθήσει, τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, ειδικά αν το άτομο αυτό έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του χειρισμού Χάιμλιχ. Τι γίνεται όμως αν στραβοκαταπιείτε την ώρα που τρώτε μόνοι στο σπίτι και δεν μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον βοήθεια;

Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πνιγμό λόγω κατάποσης φαγητού ή άλλου ξένου σώματος με τη βοήθεια μιας καρέκλας.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού, προτιμήστε το σώμα σας να έρθει σε επαφή με την πλάτη της καρέκλας και όχι με κάποια άλλη, πιο αιχμηρή, επιφάνειά της, όπως η γωνία της πλάτης ή του καθίσματος. Το σωστό σημείο επαφής του σώματος με την καρέκλα είναι το τμήμα της κοιλιάς που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Για καλύτερη ισορροπία, στηριχτείτε με τα χέρια σας στο κάθισμα της καρέκλας όπως φαίνεται στο βίντεο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να απομακρύνετε το ξένο σώμα. Τοποθετήστε το ένα σας χέρι μεταξύ των πλευρών και του αφαλού σφιγμένο σε γροθιά και με το άλλο σας χέρι πιέστε με δύναμη προς τα μέσα και προς τα πάνω, σχηματίζοντας νοητά το γράμμα J, σαν να προσπαθείτε να διαγράψετε αντίστροφα τη φυσιολογική φορά κίνησης του ξένου σώματος κατά μήκος της πεπτικής οδού.

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Thorax, ο χειρισμός Χάιμλιχ επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον ίδιο βαθμό είτε εφαρμόζεται από τον ίδιο τον πάσχοντα με τη βοήθεια καρέκλας ή των χεριών του είτε εφαρμόζεται από κάποιον τρίτο.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button