Μία ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να μας λύσει τις απορίες
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος μέσα στη μοναξιά του, αρκεί η προσωπικότητά του να διαθέτει ορισμένα γνωρίσματα, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Social Psychological and Personality Science".
Η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και οικογενειακής κατάστασης μπορεί επίσης να υποδείξει ποια άτομα είναι πιο πιθανό να παραμείνουν για περισσότερο καιρό εκτός σχέσης και ποια άτομα είναι αυτά που επιζητούν πιο έντονα να συνάψουν και να διατηρήσουν μια μόνιμη σχέση.
Η ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη πραγματώθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και βασίστηκε σε δεδομένα από 4.000 ενήλικες. Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν κατά πόσο τα άτομα με διαφορετικό ταμπεραμέντο –και κατ' επέκταση διαφορετικούς στόχους– είναι λιγότερο ή περισσότερο ευτυχή ως εργένηδες.
Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι οι άνθρωποι με υψηλούς «στόχους αποφυγής» (avoidance goals) τα... περνούν και μόνοι τους καλά, καθώς μια σχέση συνεπάγεται συχνά ανεπιθύμητες διενέξεις και αυξημένο κοινωνικό στρες. Από την άλλη, άτομα που δεν θέτουν τέτοιου είδους στόχους είναι πιο ευτυχισμένα όταν βρίσκονται σε σχέση, καθώς θεωρούν το στρες της σχέσης δευτερεύον και εστιάζουν στα θετικά της συνύπαρξης με το σύντροφο.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία, ότι δεν κάνει η ίδια η σχέση τον άνθρωπο ευτυχισμένο, αλλά πως η προσωπικότητα του ατόμου καθορίζει αν θα είναι ευτυχισμένος μέσα στη σχέση. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά και η ίδια η καθημερινότητα, οι άνθρωποι κάνουν όλο και πιο δύσκολα σχέση, φοβούνται να μοιραστούν, να δώσουν και να πάρουν, και προτιμούν να μείνουν ασφαλείς μέσα στις ανασφάλειές τους, παρά να μοιραστούν και να νιώσουν την αγάπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις…