Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι το σύνδρομο Kessler: Το σκοτεινό σενάριο που θα έφερνε το τέλος του κόσμου - Τι θα γίνει αν επαληθευτεί

Έρχεται το τέλος στα πράσινα τιμολόγια - Τι θα γίνει με όσους είναι ήδη συνδρομητές

Σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας κεντρικός άξονας είναι το τέλος του κόσμου και σε κάθε σενάριο ο πλανήτης καταστρέφεται από κάτι διαφορετικό. Σπάνια συναντάμε όμως το ενδεχόμενο το σύμπαν να χάνεται εξαιτίας σκουπιδιών στο διάστημα, όμως νεότερα ευρήματα δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο απίθανο.

Το σύνδρομο Kessler

Το σύνδρομο Kessler, το οποίο όρισαν το 1978 οι επιστήμονες της NASA, Donald Kessler και Burton Cour-Palais, υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφής της σύγχρονης κοινωνίας μέσω της εξερεύνησης του διαστήματος.

Οι δυο επιστήμονες τόνισαν πως όσο περισσότερους δορυφόρους στέλνει στο διάστημα η ανθρωπότητα, τόσο πιθανότερο είναι οι εν λόγω δορυφόροι να κολλήσουν με τα απόβλητα που ήδη υπάρχουν στο διάστημα. Καθώς η περιοχή γύρω από τη Γη γεμίζει όλο και περισσότερο με αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται. Αυτό, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αλυσιδωτή σειρά από συγκρούσεις η οποία θα ήταν ικανή να καταστρέψει βασικούς δορυφόρους επικοινωνιών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έτσι, δεν θα μπορούμε να στείλουμε άλλους δορυφόρους στο διάστημα για να αντικαταστήσουν τους σπασμένους.

Δορυφόροι στο διάστημα

Την δεδομένη χρονική στιγμή περισσότεροι από από 10.000 δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ ακόμη περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια τεμάχια παλαιών δορυφόρων εξακολουθούν να περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη, με τμήματα να πέφτουν περιστασιακά στην ατμόσφαιρα της Γης με την πάροδο του χρόνου και να καίγονται.

Ο John L Crassidis, καθηγητής καινοτομίας και ειδικός στα διαστημικά σκουπίδια στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Το σύνδρομο Kessler πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Εάν η πιθανότητα σύγκρουσης είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να βάλουμε δορυφόρο στο διάστημα, τότε έχουμε πρόβλημα».

Στην έρευνα τους με τίτλο «Σύνδρομο Κέσλερ: μια πρόκληση για την ανθρωπότητα», ο John L Crassidis και ο Amrith Mariappan γράφουν για το τι θα συνέβαινε σε πολλούς τομείς της ανθρωπότητας αν συνέβαινε αυτό.

Γεωργία και τρόφιμα

Η γεωργική βιομηχανία χρησιμοποιεί δορυφόρους κάθε μέρα όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό των καλλιεργειών, τη συγκομιδή τους ή ακόμη και τη χαρτογράφηση της απόδοσης που μπορείτε να δημιουργήσετε από όσα πεδία παραγωγής καλλιεργούνται.

 

 

«Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας GNSS [παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης] έχει αποδειχθεί πολύτιμη για τους αγρότες, επιτρέποντας απρόσκοπτες λειτουργίες ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες όπως η κακή ορατότητα που προκαλείται από βροχή, σκόνη, ομίχλη ή σκοτάδι».

«Η γεωργία ακριβείας, που τροφοδοτείται από το GNSS, διευκολύνει την εφαρμογή και διανομή ακριβών φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων, οδηγώντας σε μείωση του κόστους, αυξημένη παραγωγή και ενισχυμένη οικολογική βιωσιμότητα».

Με την τεχνολογία, θα έπρεπε να αναληφθούν πρωτόγονες μέθοδοι καλλιέργειας και η διακοπή του παγκόσμιου δικτύου εφοδιασμού τροφίμων θα ήταν καταστροφική.

Υγεία και περίθαλψη

Η μεταφορά φαρμάκων θα ήταν καταστροφική, αφήνοντας τους ανθρώπους με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις χωρίς την ιατρική βοήθεια και τη βοήθεια που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανοί.

«Υπολογίζεται ότι 310 εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ετησίως», γράφει η εφημερίδα. «Πολλά άλλα θέματα υγείας, που δεν αναφέρονται εδώ, μπορεί να αποβούν θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα».

«Η αποτελεσματική λειτουργία των ιατρικών εγκαταστάσεων παγκοσμίως απαιτεί αξιόπιστη πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και εγκαταστάσεις μεταφοράς. Χωρίς αυτούς τους βασικούς πόρους, θα ήταν αδύνατο να παρασχεθεί επαρκής ιατρική περίθαλψη στους ασθενείς, οδηγώντας δυνητικά σε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια θανάτους».

Ψυχική υγεία

Μπορεί αυτός ο τομέας σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο να φαίνεται αμελητέος και δευτερεύον, αλλά η υπερβολική εξάρτηση που έχουμε από την τεχνολογία είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά το μυαλό μας.

με τον οποίο το μυαλό και το σώμα μας προσαρμόζονται στον σύγχρονο κόσμο», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19, οι άνθρωποι στράφηκαν στην τεχνολογία για ψυχαγωγία και πληροφορίες, οδηγώντας σε αυξημένη εξάρτηση από τεχνολογικά μέσα».

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το σύνδρομο Kessler έχει πρωτίστως έμμεσες συνέπειες λόγω της περίπλοκης αλληλεξάρτησης της σύγχρονης κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να τονίσουμε τις πιθανές περιβαλλοντικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην ανθρωπότητα, εάν συμβεί το σύνδρομο Kessler, με αποτέλεσμα μερική ή πλήρης απώλεια δορυφορικής

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

 

Tags
Back to top button