Κύρια θέματα,Ουκρανία,Ε.Ε. • 04/02/2022 - 17:05
Θύελλα: Βέτο Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία! - Εμπλοκή ΕΕ εναντίον Ρωσίας: Ενεργοποιούν την δύναμη Κυβερνοάμυνας
Εμπλοκή και της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας
Βέτο στο ΝΑΤΟ έθεσε η Ουγγαρία η οποία μπλόκαρε την ένταξη της Ουκρανίας στο Κέντρο Κυβερνοασφάλειας CCDCOE (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) με αποτέλεσμα να είναι θέμα ημερών η ενεργοποίηση της δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Κυβερνοάμυνας της ΕΕ.
Προφανώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν, γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε χτες για ενεργοποίηση της ρήτρας ασφαλείας της ΕΕ.
Βέτο Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ
Πιο αναλυτικά, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Danilo, αποκάλυψε το συμβάν του βέτο από ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Danilov είπε ότι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκε τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο κέντρο Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ.
“Υπάρχει ένας τέτοιος θεσμός που ονομάζεται cyber-NATO. Και υποβάλαμε τα σχετικά έγγραφα εκεί το περασμένο καλοκαίρι, περάσαμε όλους τους σχετικούς ελέγχους. Και εκεί, όπως και στο ΝΑΤΟ, οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση.
Λοιπόν, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκε να επιτρέψει στη χώρα μας να συμμετάσχει σε αυτόν τον σεβαστό θεσμό», ανέφερε ο Danilov.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Ο Γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το Κίεβο βρίσκεται σε πόλεμο και πραγματοποιούνται συνεχώς επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγκρισης της ουκρανικής αίτησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο και αν ήταν επιτυχής, η Ουκρανία θα είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟϊκού κέντρου Κυβερνοάμυνας ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Καθώς οι συνεδριάσεις του ΝΑΤΟΪκού κέντρου λαμβάνουν χώρα μόνο δύο φορές το χρόνο, η ένταξη της Ουκρανίας σε αυτή τη δομή, ακόμη και σε περίπτωση θετικών εξελίξεων, μπορεί να γίνει μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Ενεργοποιούν την δύναμη Κυβερνοάμυνας της ΕΕ – Δηλώσεις Λιθουανών
Η Λιθουανία θα ενεργοποιήσει τη δύναμη του Κυβερνοάμυνας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ουκρανία σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανία και την Βαλτική.
“Η Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης Κυβερνοάμυνας της ΕΕ ενδέχεται να αναπτυχθεί για να βοηθήσει την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις από την περασμένη εβδομάδα” δήλωσαν Λιθουανοί αξιωματούχοι.
«Είναι σημαντικό για εμάς να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ουκρανία και να της παρέχουμε βοήθεια, και η ανάπτυξη της Ομάδας Ταχείας Αντίδρασης στον κυβερνοχώρο, όταν χρειαστεί, είναι ένας από τους στόχους του πολυεθνικού σχεδίου υπό την ηγεσία της Λιθουανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Margiris Abukevičius ο οποίος αποκάλυψε πως συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό με τον Ουκρανό ομόλογό του Oleh Haiduk.
Ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές
Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης Κυβερνοάμυνας είναι υπό την ηγεσία της Λιθουανίας και λειτουργεί από το 2019. Βρίσκεται σε μόνιμη ετοιμότητα και είναι έτοιμη να αναπτυχθεί μόλις επιτευχθεί συγκεκριμένη συμφωνία για τέτοια βοήθεια.
Την δύναμη αυτή απαρτίζουν ειδικοί στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας από Λιθουανία, Πολωνία, Ολλανδία, Ρουμανία, Κροατία και Εσθονία. Αν σε αυτούς προσθέσουμε Αμερικανούς και Ρώσους, τότε ήδη μιλάμε για παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο.
Η δύναμη δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση στον κυβερνοχώρο και για να ενισχύσει την άμυνα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους Ασφαλείας της ΕΕ, η πολιτική αεροπορία, η ασφάλεια του νερού, η ενέργεια και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή καθώς η Ρωσία έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιχειρήσεις ως μέρος της σύγκρουσης.
ΕΕ και ΝΑΤΟ περιμένουν κάποιας μορφής κυβερνοκλιμάκωσης η οποία θα πλήξει κρίσιμες υποδομές όπως οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το επίκεντρο των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων ενδέχεται να μην περιοριστεί στην Ουκρανία.
«Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα από την Ανατολική Ευρώπη, όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά των κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ, επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, επιθέσεις σε εφοδιαστικές αλυσίδες».