Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Θ.Λύτρας για έρευνα για ΜΕΘ: «Τα αποτελέσματα τα δώσαμε σε αυτούς που πρέπει - Άλλοι παίρνουν αποφάσεις»

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας η θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών υπολογίζεται έως 35% και 40% αντιστοίχως πιο αυξημένη σε σχέση με την Αττική, τόνισε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας στον ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο της μελέτης  για την θνητότητα και τις ΜΕΘ που υπογράφουν μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής βασιζόμενος στα ευρήματα, δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ, όσο το πώς αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ, αυξάνεται και η θνητότητα, χωρίς την ίδια ώρα να παρατηρείται εξάντληση των διαθέσιμων κλινών.

Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει πως η θνητότητα δείχνει να είναι μεγαλύτερη όταν διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής και όταν δεν εισαχθούν σε ΜΕΘ.

«Σε κάθε περίπτωση η έρευνα δεν έχει αποσαφηνίσει μέχρι στιγμής τα αίτια του φαινομένου αυτού με τους ακριβείς λόγους που αυτό υφίσταται να δύνανται να αποτελέσουν ένα μελλοντικό αντικείμενο έρευνας», σύμφωνα με τον κο Λύτρα.

«Αν και λίγο πολύ ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται τι μπορεί να υποκρύπτεται πριν από αυτό» σχολίασε, προσθέτοντας ειδικότερα πως πιθανές εξηγήσεις κάλλιστα μπορούν να είναι το λίγο προσωπικό, ο τρόπος που είναι στημένη μια ΜΕΘ, αλλά σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως- τουλάχιστον στην εξετασθείσα περίοδο στο πλαίσιο της έρευνας- οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν.

«Δεν κρατήσαμε τα ευρήματα για τον εαυτό μας, τα δώσαμε σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Αυτές είναι οι διαδικασίες της επιστήμης. Δεν κρύψαμε κάτι, τα κοινοποιήσαμε άμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις» κατέληξε ο καθηγητής.

Tags
Back to top button