Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Θεσσαλονίκη: Μετατρέπουν τα υπολείμματα… σε καύσιμο!

Τον καφέ σε καύσιμο μετατρέπει εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ελληνικό εγχείρημα, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες του υπολείμματος καφέ, καθώς πρόκειται για μια ανεκτίμητη πρώτη ύλη.

Η κίνηση αυτή συμβάλλει στη κυκλική οικονομία, ως απάντηση στην κατασπατάληση πόρων και την υπερπαραγωγή οργανικών αποβλήτων.

Στους τόνους υπολειμμάτων που πετούν οι καφετέριες κάθε φορά που φτιάχνουν εσπρέσο, καπουτσίνο, γαλλικό ή και ελληνικό, μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη είδε μια εξαιρετική ευκαιρία για την παραγωγή ενέργειας.

Έτσι μετατρέπει τον καφέ σε καύσιμο. Στόχος της εταιρείας είναι κανένας κόκκος να μην καταλήξει στη χωματερή ξανά και να αξιοποιήσει τρόπους ώστε να κάνει το δημοφιλέστερο ρόφημα όλου του πλανήτη πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Έως τώρα στο εγχείρημα συνεργάζονται 70 καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, που πετούν τα υπολείμματα καφέ σε ειδικούς πλαστικούς κάδους. Στη συνέχεια συλλέγονται και μεταφέρονται σε θερμοκήπια.

Εκεί πραγματοποιείται η ξήρανσή τους με φυσικό τρόπο. Στο τέλος γίνεται επεξεργασία για τη δημιουργία πέλετ που χρησιμοποιούνται σε σόμπες και τζάκια ή καταλήγουν σε βιομηχανίες ως βιομάζα που καίνε σε λέβητες. Το αποτέλεσμα είναι ένα, η παραγωγή θερμότητας.

Tags
Back to top button