Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: Ανασκαφή έφερε στο φως βρεφικό νεκροταφείο

Δεκάδες βρέφη και παιδιά, θύματα, ενδεχομένως, του μεγάλου λοιμού του 5ου αιώνα, έφερε στο φως ανασκαφή στα τείχη της Θεσσαλονίκης.

Πάνω από 200 ταφές, το 90% αυτών εγχυτρισμούς (θαμμένα μέσα σε αγγεία) σε πυκνή διάταξη, αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι στην οδό Κάστρων, όπου έσκαβαν για την ανάπλαση και την ανάδειξη του προτειχίσματος στην καρδιά, σχεδόν, της πόλης. Προφανώς, πρόκειται για ένα τμήμα του χριστιανικού κοιμητηρίου του Ανατολικού νεκροταφείου,  που ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά για βρέφη και παιδιά στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (τέλη 4ου, 5ου, και 6ου αιώνα).

 

Βρέφη και παιδιά ήταν θαμμένα σε 212 ταφές. Αναπτύσσονται εκατέρωθεν του νότιου πύργου του προτειχίσματος, το οποίο λειτουργούσε ως περίβολος ή σημείο αναφοράς για παιδικό κοιμητήριο. Η διαφορά στις ταφές της Θεσσαλονίκης είναι ότι τα βρεφικά σώματα συνόδευε  μια ψηφίδα ή ένα κομμάτι από δάπεδο με ψηφίδες, τα οποία θεωρούμε ότι, πιθανόν, αποκολλούσαν από ερειπωμένα ιερά ή μαρτύρια. Δεν είναι σίγουρο αν τα αγγεία προορίζονταν αποκλειστικά για τους ενταφιασμούς ή είχαν προγενέστερη λειτουργική χρήση και χρησιμοποιήθηκαν μετά τον ξαφνικό θάνατο των παιδιών.

Πως δεν μετατράπηκε σε τζαμί ο Πανάγιος Τάφος στα Ιεροσόλυμα

Η συγκινητική αποκάλυψη, στον καιρό μιας σύγχρονης θανατηφόρας πανδημία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η μελέτη του ανασκαφικού υλικού αναμένεται να προσθέσει πολύτιμες πληροφορίες για την άγνωστη αυτή πτυχή της Θεσσαλονίκης. Αποκαλύφθηκε χάρη στην ανάπλαση και την ανάδειξη τμήματος της οδού Κάστρων ανατολικά των ρωμαϊκών-βυζαντινών ανατολικών τειχών και του προτειχίσματος με μελέτη του Δήμου και χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το εύρημα ανακοινώθηκε στο 33ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Tags
Back to top button