Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Θαλάσσιο λιοντάρι χορεύει σε ρυθμούς ντίσκο! (βίντεο)

Η Ρόναν είναι ένα θαλάσσιο λιοντάρι που αντιλαμβάνεται τους ρυθμούς και χορεύει, ικανότητα που οι επιστήμονες νόμιζαν πως έχουν μόνο οι άνθρωποι.

Μπορεί να χορεύει ακούγοντας ροκ και ηλεκτρονική μουσική. Αλλά το ταλέντο του 15χρονου θαλάσσιου λιονταριού λάμπει περισσότερο όταν ακούει ντίσκο τραγούδια όπως το «Boogie Wonderland».

«Απλώς πετυχαίνει τέλεια τον ρυθμό αυτού του τραγουδιού, κουνώντας το κεφάλι της στο ρυθμό των αλλαγών του τέμπο», δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, νευροεπιστήμονας συμπεριφοράς στο New College της Φλόριντα, ο οποίος έχει περάσει μια δεκαετία μελετώντας τις ρυθμικές ικανότητες της Ρόναν.

Δεν υπάρχουν πολλά ζώα που να δείχνουν σαφή ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κινούνται με ρυθμό, εκτός από τους ανθρώπους, τους παπαγάλους και ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά. Υπάρχει όμως η Ρόναν, ένα θαλάσσιο λιοντάρι που έχει κάνει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν την έννοια της μουσικής.

Η μουσική ικανότητα της Ρόναν ανά τα χρόνια

Η Ρόναν έγινε διάσημη πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις μουσικές της ικανότητες.

Από την ηλικία των 3 ετών, είναι κάτοικος του Long Marine Laboratory του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, όπου ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Κουκ, εξέτασαν και τελειοποίησαν την ικανότητά της να αναγνωρίζει ρυθμούς.

Η Ρόναν εντάχθηκε σε μια επίλεκτη ομάδα ζώων που χορεύουν στην μουσική, που ανέτρεψαν την επί χρόνια επικρατούσα ιδέα ότι η ικανότητα να ανταποκρίνεσαι στη μουσική και να αναγνωρίζεις έναν ρυθμό είναι καθαρά ανθρώπινη.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για τη Ρόναν είναι ότι μπορεί να χορεύει ρυθμό χωρίς να χρειάζεται να «τραγουδάει» ή να μιλάει μουσικά.

«Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε ότι μόνο τα ζώα που μάθαιναν φωνητικά -όπως οι άνθρωποι και οι παπαγάλοι- μπορούσαν να μάθουν να αναγνωρίζουν έναν ρυθμό», δήλωσε ο Χιούγκο Μέρτσαντ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Νευροβιολογίας του Μεξικού, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα της Ρόναν.

Αλλά στα χρόνια που πέρασαν, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούσε ακόμη να χορεύει. Ήταν ο χορός της στο παρελθόν ένα τυχαίο γεγονός; Ήταν η Ρόναν καλύτερη από τους ανθρώπους στο να κρατάει τον ρυθμό;

Για να απαντήσουν στο ερώτημα ο Κουκ και οι συνεργάτες του επινόησαν μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Scientific Reports.

Το αποτέλεσμα; Η Ρόναν εξακολουθεί να μπορεί να χορεύει. Επέστρεψε και είναι καλύτερη από ποτέ.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές δεν επικεντρώθηκαν σε τραγούδια αλλά σε απλούς ρυθμούς κρουστών. Βιντεοσκόπησαν τη Ρόναν να κουνάει το κεφάλι της καθώς ο ντράμερ έπαιζε τρεις διαφορετικούς ρυθμούς.

Σε δύο από αυτούς τους ρυθμούς η Ρόναν δεν είχε εκτεθεί ποτέ πριν, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δοκιμάσουν την ευελιξία της στην αναγνώριση νέων ρυθμών.

Tags
Back to top button