Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάλασσα τα έκανε το υπουργείο Εργασίας με το ΕΚΑΣ και τα αντισταθμιστικά – Τα στερούν ακόμα και σε αυτούς που τα δικαιούνται

Δεν φτάνει που τους έκοψαν το ΕΚΑΣ ,δεν τους έχουν δώσει ακόμη τα «αντισταθμιστικά» μέτρα που δικαιούνται. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται 2.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, από τους οποίους ζητούν να επιστρέψουν το επίδομα αν το εισέπραξαν εκ παραδρομής.

Αυτά τα εξωφρενικά λάθη και παραλήψεις «περιγράφει» εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που αφορά 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή έπεσαν κατηγορία με το μνημονιακό νόμο του Ιουνίου του 2016.

Οι «αδικημένοι» του 2016 διακρίνονται σε:

1.συνταξιούχους που είχαν δικαίωμα βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων να εισπράξουν το επίδομα το πρώτο 5μηνο του 2016 (πριν κοπεί)

2.συνταξιούχους που έχασαν το βοήθημα μετά τον Ιούνιο του 2016 και περιμένουν μάταια τα αντισταθμιστικά που δικαιούνται

3.συνταξιούχους που εισέπραξαν το ΕΚΑΣ ενώ δεν δικαιούνται, είτε από λάθος των υπηρεσιών είτε από δικό τους δόλο (ψευδής δήλωση εισοδημάτων). Η πρώτη κατηγορία καλείται να το επιστρέψει τώρα σε δόσεις ενώ η δεύτερη κατηγορία θα το επιστρέψει εις διπλούν.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει πως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2016 (από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016) και δικαιούνται ΕΚΑΣ για το πρώτο 5μηνο σύμφωνα με τα παλιά κριτήρια (του 2015) θα πρέπει να περιμένουν (δεν διευκρινίζεται πόσο) μέχρι να ολοκληρώσει μια εφαρμογή η ΗΔΙΚΑ.

Για τον ίδιο λόγο, μένουν χωρίς τις «ελαφρύνσεις» που δικαιούνται όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ αλλά εμπίπτουν στις κατηγορίες για τα αντισταθμιστικά μέτρα της περιόδου 1/8/2016 – 31/12/2016.

Ειδικότερα όσοι έπαιρναν το επίδομα το δεύτερο 6μηνο του 2016 αλλά το χάνουν το 2017 δικαιούνται:

α)πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα

β)οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα ίση με το ΕΚΑΣ 2016 σε περίπτωση που έπαυσε το ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους

γ)ενίσχυση σε συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω, ισόποση με το Ε.ΚΑΣ 2016.

Αύριο η τελευταία μέρα πληρωμής των εισφορών του ΕΦΚΑ

Εκπνέει αύριο, Παρασκευή 17 Μαρτίου, η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η ΗΔΙΚΑ δίνει μάχη με το χρόνο για να αναρτήσει στην ιστοσελίδα περίπου 60.000 ειδοποιητήρια που εκκρεμούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν κυρίως μισθωτούς που δραστηριοποιούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων θα παραταθεί η προθεσμία πληρωμής των εισφορών.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ τρέφει ελπίδες ότι τα έσοδα από τις νέες εισφορές παρότι εμφανίστηκαν δραματικά μειωμένα στις αρχές του μήνα, θα προσεγγίσουν τον προβλεπόμενο στόχο. Τα ταμεία θεωρούν ότι θα γεμίσουν σήμερα και αύριο καθώς ο Έλληνας είναι πάντα «της τελευταίας στιγμής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στην αρχή της εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές με τα έσοδα να ανέρχονται 130 εκατ. ευρώ.
Η εισπραξιμότητα κυμάνθηκε στα συνήθη επίπεδα 50% έως 55% παρά το στόχο του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ να φτάσει στο 70% με 75%.

Η επεξεργασία πάντως των στοιχείων τις επόμενες ημέρες θα δείξει την πραγματική αλήθεια καθώς μέρος των εσόδων μπορεί να προέρχεται από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα ειδοποιητήρια ωστόσο βρίθουν λαθών τα οποία θα διορθωθούν το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου όταν ενσωματωθούν τα εκκαθαριστικά του 2016 και ακολουθήσει συμψηφισμός.

«Αιμοδότης» του συστήματος εξακολουθεί να παραμένει η μισθωτή εργασία καθώς τον Ιανουάριο τα έσοδα του πρώην ΙΚΑ εμφανίστηκαν ενισχυμένα με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα του χρόνου να εμφανίζει μικρό πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα. Για το 2017 συνολικά είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 1 δισ. αλλά το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι θα μειωθεί στο μισό, στο κλείσιμο της χρονιάς.

Στο μεταξύ με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, διασώζονται περίπου 300.000 παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους προβλεπόταν αύξηση των εισφορών υπέρ εφάπαξ. Ειδικότερα, βάσει της τροπολογίας είχε οριστεί ενιαίο ασφάλιστρο Πρόνοιας 4% για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα, πολλές κατηγορίες που πλήρωναν πολύ χαμηλό ασφάλιστρο να καταβάλουν αυξημένες εισφορές που φτάνουν ως και τον 5πλασιασμό, σε ακραίες περιπτώσεις, των ποσών.

Η νομοτεχνική βελτίωση Πετρόπουλου ορίζει πως:

-διατηρούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ πρόνοιας όπου υπάρχουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους

-οι πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένοι μισθωτοί διατηρούν τις παλαιές διατάξεις.
Εξαιρούνται μόνο οι μισθωτοί του τ. ΕΤΑΠ -ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους όπως προσδιορίζονται στο νέο νόμο.

Αυτό σημαίνει πως διασώζονται: εμποροϋπάλληλοι που πληρώνουν ασφάλιστρο μόλις 0,8% (0,4% ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης), εργατοϋπάλληλοι μετάλλου που πληρώνουν 1%, ξενοδοχοϋπαλληλοι (2% εργαζόμενος και 2% εργοδότης), δημοτικοί υπάλληλοι κ.α.

Tags
Back to top button