Την παρουσία ευρωπαϊκών χερσαίων δυνάμεων από όλες τις χώρες τη Ένωσης, αναφέρει ο Εσθονός ΥΠΕΞ, ως εχέγγυο της ειρήνης στην Ουκρανία.
Με λίγα λόγια θα ζητηθούν επίλεκτες xερσαίες μονάδες των χωρών της Ευρώπης, για να τοποθετηθούν ως “ανάχωμα” των Ρώσων στην περιοχή του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, ενώ σίγουρα θα ζητηθούν και πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα, να περιπολούν, για την διασφάλιση της ειρήνης τύπου Τραμπ με την Ρωσία.
“Τα ευρωπαϊκά στρατεύματα είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Πάνε τα παλιά ΙΧ! Πρέπει να οδηγηθούν προς ανακύκλωση πάνω από 3,5 εκατ. οχήματα που είναι σε κυκλοφορία
Δεν μπορούμε να περιμένουμε ό,τι αποφασίσουν οι ΗΠΑ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας στο
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις για να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
Ενώ η ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας”, είπε ο Τάκσνα, η ανάπτυξη στρατευμάτων της ΕΕ στην Ουκρανία, είναι απαιτούμενο για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία η οποία μπορεί να είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα.
Εάν μιλάμε για πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας, σημαίνει ότι θα υπάρξει δίκαιη ειρήνη. Τότε μιλάμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη στους Financial Times που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
"Αλλά χωρίς τις ΗΠΑ είναι αδύνατο. Και τότε μιλάμε για οποιαδήποτε μορφή [εγγύησης] με την έννοια της στρατιωτικής παρουσίας δυνάμεων στο έδαφος", είπε ο ίδιος.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, πυροδοτώντας φόβους ότι η συμφωνία θα ήταν άδικη για το Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα αποχωρούσε πραγματικά από το ΝΑΤΟ, επειδή το να αφήσει την Ευρώπη στη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε ο Εσθονός ΥΠΕΞ, και προέτρεψε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εσθονίας αυξάνοντας τους φόρους για να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες.
Η Εσθονία, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, ξοδεύει το 3,4 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα, το δεύτερο υψηλότερο στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία μετά την Πολωνία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ό,τι αποφασίσουν οι ΗΠΑ», είπε ο Τσάχνα.
Κομάντος στην Ρόδο άνοιξαν πυρ και ακινητοποίησαν σκάφος με μετανάστες στη Σορωνή
Η Ελλάδα και η πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να εμπλακεί στην Ουκρανία
Η χώρα μας έστειλε στρατό στην Ουκρανία, το μακρινό 1919, για να στηρίξει το καθεστώς των Τσάρων, μαζί με την Γαλλία , δεχόμενη μεγάλες πιέσεις ( οι Γάλλοι στρατιώτες στασίασαν), ενώ κατηγορήθηκε από τα Σοβιέτ.
Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν, οι Σοβιετικοί να στηρίξουν το Κεμάλ με χιλιάδες χρυσές λίρες, εκατοντάδες βαρέα πυροβόλα, φορητό οπλισμό και κυρίως πυρομαχικά, για να χτυπήσει τον ελληνικό στρατό στην Μικρά Ασία, δίνοντας του τεράστια χείρα βοηθείας.
Ερχόμενοι στο σήμερα, η χώρα μας θα πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και κατά μια συμμετοχής, αν και όποτε αποφασιστεί ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος, αφού η Τουρκία καραδοκεί στο Αιγαίο να επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα εναντίον μας.
Το κυριότερο, η Αθήνα, ακόμα και τώρα, μετά από το 2022 και την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία και να τεθεί επικεφαλής για την επίτευξη ειρήνης στην χώρα αυτή.
Η σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι μια καθαρή θέση της Ελλάδος ως προς την ειρήνη στην Ουκρανία, αφού κυρίως κινδυνεύει η Ευρώπη και τα Βαλκάνια από αυτήν την τρομερή σύγκρουση, και κατ’επέκταση και η πατρίδα μας.