Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τελειώνουν οι φυσικές τράπεζες! Σε λίγο όλα θα είναι ψηφιακά, ανέπαφα, απρόσωπα – και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής

Καλώς ήρθατε σε έναν κόσμο όπου οι τράπεζες δεν έχουν πρόσωπο, τοίχους ή φωνή. Η ψηφιακή επανάσταση καταβροχθίζει κάθε ίχνος του παλιού τρόπου ζωής, και οι τράπεζες, όπως τις γνωρίζαμε, εξαφανίζονται. Στην Ευρωζώνη, οι αμιγώς ψηφιακές τράπεζες –χωρίς καταστήματα, χωρίς ανθρώπινη επαφή, μόνο με κλικ και οθόνες– πολλαπλασιάζονται σαν ιός. Ό,τι ζήσαμε, από τις ουρές στα γκισέ μέχρι το πάτημα της σφραγίδας σε ένα έντυπο, γίνεται σκόνη. Όλα πλέον είναι ψηφιακά, ανέπαφα, απρόσωπα – και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στο τέλος του 2024 λειτουργούσαν 60 ψηφιακές τράπεζες στην Ευρωζώνη, με 7 εξ αυτών να αποτελούν θυγατρικές παραδοσιακών ιδρυμάτων. Το μερίδιό τους στο τραπεζικό σύστημα παραμένει μικρό, από 3,1% το 2019 σε 3,9% το 2024, αλλά η επιρροή τους είναι δυσανάλογα μεγάλη. Αυτές οι τράπεζες δεν χρειάζονται κτίρια ή υπαλλήλους – μόνο διακομιστές, αλγόριθμους και τα δεδομένα σου.

Η κατάργηση των μετρητών ξεκινά! Ενοίκια μόνο με τράπεζα, αλλιώς πρόστιμα-φωτιά

Οι παραδοσιακές τράπεζες, βλέποντας το κύμα να έρχεται, κλείνουν καταστήματα με φρενήρη ρυθμό, μεταφέροντας τα πάντα στο web και το mobile banking. Το αποτέλεσμα; Ένας κόσμος όπου η συναλλαγή σου θα είναι απλώς ένα σήμα σε έναν server, και η ιδιωτικότητά σου ένα εύθραυστο ψηφιακό φάντασμα.

Η δέλεαρ της ψηφιακής παγίδας

Οι ψηφιακές τράπεζες προσελκύουν με τη γοητεία υψηλότερων επιτοκίων: 2,5% για καταθέσεις στις ανεξάρτητες ψηφιακές τράπεζες, έναντι 1,5% από τις θυγατρικές παραδοσιακών τραπεζών και μόλις 1% από τις συστημικές. Το 80% της χρηματοδότησής τους έρχεται από μικροκαταθέτες, με το 90% αυτών των καταθέσεων να καλύπτεται από εθνικά συστήματα ασφάλισης. Ακούγεται ελκυστικό, έτσι; Όμως, πίσω από την υπόσχεση κρύβεται μια σκληρή αλήθεια: αυτές οι τράπεζες είναι ευάλωτες. Χωρίς εταιρικές καταθέσεις ή δανεισμό από τη διατραπεζική αγορά, ένα ψηφιακό bank run –μια μαζική απόσυρση καταθέσεων με λίγα κλικ– μπορεί να τις γονατίσει. Για να προστατευθούν, κρατούν τεράστια αποθέματα ρευστότητας, αλλά ακόμα κι έτσι, η σταθερότητά τους κρέμεται από την ψηφιακή κλωστή της εμπιστοσύνης.

Ένας κόσμος που αλλάζει για πάντα

Οι ψηφιακές τράπεζες λειτουργούν με δύο μοντέλα. Στο πρώτο, δανείζουν τις καταθέσεις σου, εστιάζοντας σε καταναλωτικά, στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια, κερδίζοντας από τη διαφορά επιτοκίων. Στο δεύτερο, κρατούν τα χρήματά σου σε ρευστά στοιχεία, όπως τα διαθέσιμα κεντρικών τραπεζών, αποφεύγοντας τη δανειοδότηση. Αλλά μην γελιέσαι: η ευκολία έχει κόστος. Οι ψηφιακές τράπεζες, παρά την απουσία φυσικών καταστημάτων, είναι λιγότερο κερδοφόρες από τις παραδοσιακές, λόγω υψηλών τεχνολογικών δαπανών και κεφαλαιακών απαιτήσεων. Και ποιος πληρώνει το τίμημα; Εσύ, ο καταναλωτής, που βλέπεις τη ζωή σου να ψηφιοποιείται, τις συναλλαγές σου να παρακολουθούνται και την ελευθερία σου να περιορίζεται σε μια οθόνη.

Η ΔΕΗ ξαναχτυπά! Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα από 1η Αυγούστου, ενώ ο κόσμος θα κάνει τα μπάνια του

Αυτό δεν είναι απλώς μια μετάβαση. Είναι μια επανάσταση που σαρώνει ό,τι γνωρίζαμε. Οι τράπεζες όπως τις ξέραμε εξαφανίζονται, και μαζί τους φεύγει η ανθρώπινη επαφή, η φυσική παρουσία, η αίσθηση ελέγχου. Όλα γίνονται ψηφιακά – από το ενοίκιο μέχρι τον καφέ σου, από τις καταθέσεις μέχρι τα δάνεια. Και σε αυτόν τον νέο κόσμο, κάθε σου κίνηση καταγράφεται, κάθε σου ευρώ παρακολουθείται. Η ψηφιακή εποχή δεν είναι μόνο εδώ – είναι ο νέος σου αφέντης. Και καθώς τα καταστήματα κλείνουν και οι οθόνες κυριαρχούν, αναρωτήσου: τι άλλο θα χαθεί στη δίνη αυτής της ψηφιακής δυστοπίας;

Tags
Back to top button