Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ταλιμπάν: “Καλό νέο” η αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών

Ικανοποίηση από τους Ταλιμπάν για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν σχεδόν 2.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και είναι μια “σημαντική εξέλιξη” που θα βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα, εκτίμησαν σήμερα οι Ταλιμπάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Είναι μια σημαντική εξέλιξη και είναι προς το συμφέρον των λαών”, του αφγανικού και του αμερικανικού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. “Όσο νωρίτερα φύγουν τα ξένα στρατεύματα, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει ο πόλεμος”, επέμεινε.

Tο Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τον αριθμό των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν σε 2.500 άνδρες τον Ιανουάριο του 2021, η μικρότερη αμερικανική δύναμη σε δύο δεκαετίες πολέμου.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ “να τερματίσει με επιτυχία και υπευθυνότητα τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ” απ΄ όπου 500 επιπλέον στρατιώτες θα αποχωρήσουν επίσης για να μείνουν μόνο 2.500, δήλωσε ο νέος Αμερικανός προσωρινός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ.

Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί τον φόβο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο καθώς φοβούνται την αναβίωση των εξτρεμιστικών οργανώσεων, σχεδόν 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που υποκίνησε η Αλ-Κάιντα, τότε υπό την προστασία των Αφγανών Ταλιμπάν.

Συμφωνία που υπογράφηκε στην Ντόχα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των ανταρτών είχε επικυρώσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τον Μάιο του 2021. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν κυρίως να μην πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και να εμποδίζουν τις οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος να αναπτύσσουν δράση στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία οδήγησε στην έναρξη τον Σεπτέμβριο στην Ντόχα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές φαίνεται ότι βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.

Σύμφωνα με τον Ραχματουλάχ Αντάρ, τον εκπρόσωπο του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός αφγανικού κυβερνητικού οργάνου, η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών δεν θα εμποδίσει τις αφγανικές δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους. “Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν ήδη μόνες τους το 90% των επιχειρήσεων και είναι έτοιμες να συνεχίσουν να προασπίζονται τη χώρα από τους εχθρούς”, δήλωσε.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Ντόχα, το Πεντάγωνο εκκένωσε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα και επαναπάτρισε χιλιάδες στρατιώτες.

Tags
Back to top button