Ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει τρεις ημέρες η τελετή στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του νέου βασιλιά της Ταϊλάνδης, ενός συμβόλου σταθερότητας στη βαθιά διχασμένη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.
Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του όταν εκείνος πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία, όμως η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει ένα διάστημα πένθους.
Η τελετή που θα μετατρέψει συμβολικά τον βασιλιά σε έναν ζώντα θεό ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) παρουσία της νέας του συζύγου, της βασίλισσα Σουτίντα, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι παντρεύτηκε.
Η τελετή, που μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊλάνδης, είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και ξεκίνησε στις 10:09 (τοπική ώρα), μια ώρα που επιλέχθηκε βάσει των άστρων.
Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι’, ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782.
Η σημερινή τελετή έχει στόχο να τον μεταμορφώσει σε «ντεβαράζα», δηλαδή στην ενσάρκωση των θεών. Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα, ένα γεγονός που δεν έχει ξαναζήσει η Ταϊλάνδη μετά το 1950 οπότε στέφθηκε ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.
Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο πολλοί ξένοι τουρίστες, φορώντας κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα της μοναρχίας, έχουν συρρεύσει στους δρόμους γύρω από το παλάτι.
Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Αύριο Κυριακή ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.
Η στέψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βατζιραλονγκόρν να παρουσιαστεί ως εγγυητής της ενότητας της Ταϊλάνδης, η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, εκ των οποίων δύο τον 21ο αιώνα.
Εξάλλου η χώρα παραμένει διχασμένη μετά τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014.
Περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της χούντας, διεκδικούν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολλές παρατυπίες.
Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τις τελετές για τη στέψη του Βατζιραλονγκόρν προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.
Ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν έλαβε εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Προτού επιστρέψει στην Ταϊλάνδη είχε καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του «Playboy» με πολυτελή τρόπο ζωής στην Ευρώπη και μια σειρά σκανδάλων να συνοδεύουν το όνομά του.
Μεταξύ των στιγμών που τον έφεραν στην επικαιρότητα ήταν οι φωτογραφίες που τον έδειχναν στο αεροδρόμιο του Μονάχου με αμφίεση που κάθε άλλο παρά σε βασιλική αρμόζει. Ο ίδιος φαίνεται να φοράει ένα τζιν παντελόνι, ένα κοντό άσπρο φανελάκι και να έχει στο χέρι και την πλάτη του ένα ψεύτικο τατουάζ.
Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο πρίγκιπας Maha Vajiralongkorn έχει τη φήμη του playboy ενώ είναι γνωστός για την περίεργη συμπεριφορά του και την σκληρότητα που έχει δείξει απέναντι σε συζύγους του.
Το πιο σκανδαλώδες στιγμιότυπο δεν είναι άλλο από το βίντεο που είχε καταγραφεί σε πάρτι το 2005 μαζί με την τότε γυναίκα του- την τρίτη κατά σειρά - Srirasmi Suwadee και τον FuFu. Η γυμνή εμφάνιση της βασίλισσας, είχε τότε προκαλέσει σάλο στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Το βίντεο απαγορεύτηκε στην Ταϊλάνδη και μέχρι σήμερα ακόμη και η αναφορά σε αυτό είναι ταμπού.
Από αεροσυνοδός βασίλισσα της Ταϊλάνδης
Αεροσυνοδός, σωματοφύλακας του βασιλιά της Ταϊλάνδης προτού γίνει βασίλισσα: η Σουτίντα, που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της σήμερα στη διάρκεια της στέψης του Ράμα Ι’, είχε μια ραγδαία άνοδο αλλά η ζωή της παραμένει μυστήριο για τους Ταϊλανδούς.
Σύντροφος του Μάχα Βατζιραλονγκόρν εδώ και χρόνια η Σουτίντα Βατζιραλονγκόρν να Αγιουντία περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του παλατιού της Ταϊλάνδης από τον Αύγουστο του 2017 ως αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.
Την 1η Μαΐου η 40χρονη γυναίκα παντρεύτηκε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί τρεις ακόμη φορές.
Σήμερα στο Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ, λίγα λεπτά αφού ο σύζυγός της φόρεσε στο κεφάλι του τη «Μεγάλη Κορώνα της Νίκης», τον προσκύνησε σε ένδειξη σεβασμού. Ο βασιλιάς έριξε λίγες σταγόνες νερό στο μέτωπό της προτού της δώσει τα σύμβολα του νέου της ρόλου, αυτού της βασίλισσας. Στη συνέχεια έκατσε δίπλα του στην αίθουσα του θρόνου.
Ο πρόσφατος γάμος της, μόλις τρεις ημέρες πριν τη στέψη του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, μπορεί να θεωρηθεί «ως μέσο για να νομιμοποιηθεί περαιτέρω ο βασιλιάς. Ένας μονάρχης οφείλει να έχει μια βασίλισσα», σχολιάζει ο Πολ Τσέιμπερς ειδικός σε θέματα πολιτικής της Ταϊλάνδης στο πανεπιστήμιο Naresuan της χώρας.
Τίποτε δεν προμήνυε τη ραγδαία άνοδο της Σουτίντα.
Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1978 και φοίτησε σε ένα καθολικό πανεπιστήμιο στο οποίο πηγαίνει η ελίτ της Μπανγκόκ, όπου το 2000 πήρε πτυχίο στην Επικοινωνία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως αεροσυνοδός για την κρατική αεροπορική εταιρεία Thai Airlines.
«Είναι μια βασίλισσα που προέρχεται από τον λαό», εξηγεί η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ, ειδική στην Ταϊλάνδη του Institut Francais des Relations Internationales (IFRI), σε αντίθεση με την προηγούμενη βασίλισσα Σιρικίτ Κιτιγιακόρν.
Η Σουτίντα γνώρισε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν το 2007 στη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα. Τότε ήταν αεροσυνοδός και εκείνος, καθώς έχει δίπλωμα πιλότου, πιλοτάριζε ένα αεροπλάνο της Thai Airways.
Τον Νοέμβριο του 2013 εντάχθηκε στον βασιλικό στρατό της Ταϊλάνδης και έκτοτε ανήλθε πολύ γρήγορα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έγινε δεκτή στο σώμα των προσωπικών φρουρών του βασιλιά.
Τον Δεκέμβριο του 2016, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι και αφού ανήλθε στον θρόνο ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν προήχθη σε στρατηγό και στη συνέχεια σε αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.
Το ζευγάρι περνά πολύ χρόνο στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν έχει πολλές κατοικίες.
Το παλάτι προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο της βιογραφίας της σε μια χώρα όπου η προσβολή του βασιλιά επισύρει ποινή από τρία ως 15 χρόνια κάθειρξη.
Παραμένει λοιπόν άγνωστη για τους Ταϊλανδούς, οι οποίοι την έχουν απλώς δει σε πολύ λίγες δημόσιες εκδηλώσεις πίσω από τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν.
Ο Βατζιραλονγκόρν χώρισε με τη δεύτερη γυναίκα του αφού την κατηγόρησε ότι τον απατά.
Η τρίτη σύζυγός του, η κοινή θνητή Σριράσμι την οποία παντρεύτηκε μυστικά το 2001, εξέπεσε από τον βασιλικό της τίτλο το 2014. Έκτοτε, μέλη της οικογένειάς της έχουν φυλακισθεί για εξύβριση του προσώπου του βασιλιά.
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έχει επτά παιδιά, αλλά έχει αποκηρύξει τέσσερις από τους γιους του. Ο γιος της Σιράσμι, ο Ντιπανγκκόρν Ρασμιτζότι, 14 ετών, κατέχει την πρώτη θέση στην σειρά διαδοχής.
Η Σουτίντα «θα παίξει πλήρως τον ρόλο της, αν και δεν θα γίνει ποτέ μητέρα ενός γιου – διαδόχου», εκτιμά η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ.