Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τα πέντε «κλειδιά» για να μειώσετε το φετινό εκκαθαριστικό

Αν αξιοποιήσουν σωστά τις εκπτώσεις φόρου και τις απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία, μπορούν να πετύχουν μια σημαντική μείωση στα ποσά φόρου που θα πληρώσουν φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι

Τα πέντε  «κλειδιά» που μπορεί να μειώσουν τον φόρο που μπορεί να προκύψει κατά  την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δημοσίευει ο Ειδικότερα, οι διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι οι εξής:

1.Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

2.Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης

Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.

3.Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Για τους συνταξιούχους οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος)

4.Εκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη

Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του. Ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών δεν μπορεί το ποσό της μείωσης να είναι πάνω από τις 3.000 ευρώ.

5.Εκπτωση χρηματικών δωρεών

Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου, προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς δημόσιους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα 100 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στο συνολικό ποσό δωρεών που προκαλούν μείωση, καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Tags
Back to top button