Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τα μέτρα για την πανδημία και ο κίνδυνος της κοινωνικής καταστροφής

Στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι ειδήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού. Αυτό είναι εύλογο, αφού υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία.

Πάντως, όλοι δείχνουν να συνιστούν ψυχραιμία και επιφυλακή.

Ξέραμε ότι θα υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων εφόσον κάποια στιγμή το λοκντάουν θα τελείωνε και άρα θα υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος για το in.gr.

Το ζήτημα είναι να αποφύγουμε όσο μπορούμε τη διασπορά, να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.

Και μέχρι τώρα τα πράγματα δεν δικαιολογούν πανικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως, υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα, για το οποίο δεν ξέρω εάν ανησυχούμε όσο πρέπει.

Αναφέρομαι στην κατάσταση στην οικονομία.

Την περίοδο του λοκντάουν υπήρξε μεγάλη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τώρα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Ο Ιούλιος τελειώνει και είναι σαφές ότι παρότι η χώρα άνοιξε για να υποδεχτεί τουρίστες, η φετινή τουριστική σαιζόν θα φέρει μικρό κλάσμα του εισοδήματος που θα έφερνε κανονικά.

Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Ο τουρισμός εκτιμάται ότι δίνει άμεσα και έμμεσα σχεδόν του ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας.

Οποιαδήποτε μεγάλη υποχώρηση του τουριστικού εισοδήματος έχει επιπτώσεις σε όλη την οικονομία.

Και τα αποτελέσματα δεν θα φανούν άμεσα, θα απλωθούν στους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της δραστηριότητας και σε άλλους κλάδους.

Και το αποτέλεσμα θα είναι μείωση του ΑΕΠ, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας σημαντική.

Εάν χρειαστεί να υπάρξουν και άλλα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, επιπλέον όσων ισχύουν και τώρα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.

Δυστυχώς, δεν έχουμε ημερήσιο δελτίο «λουκέτων» σε επιχειρήσεις και απωλειών θέσεων εργασίας.

Ίσως, θα έπρεπε για να έχουμε μια επίγνωση της πραγματικότητας.

Γι’ αυτό τον λόγο και χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρέπει να αποφύγουμε και την υγειονομική και την οικονομική και την κοινωνική καταστροφή.

Τα 72 συνολικά δισ. που θα έρθουν από την ΕΕ θα είναι σημαντικά. Αλλά δεν θα έρθουν αμέσως και αφορούν ένα βάθος χρόνου.

Πολύ πιο κρίσιμα είναι άμεσα μέτρα.

Δεν είναι ώρα για «δημοσιονομική πειθαρχία».

Είναι ώρα για να αξιοποιηθεί κάθε δυνατός πόρος για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να μην κλείσουν επιχειρήσεις.

Ο Χαρδαλιάς καλά τα είπε σήμερα.

Όμως, με την ίδια αίσθηση επείγοντος θα έπρεπε να ανακοινώνουν μέτρα και οι υπουργοί που έχουν ως αντικείμενο την οικονομία και την απασχόληση.

Tags
Back to top button