Ισχυρό πολιτική μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει η αυτοδιοικητική κάλπη, με το ενδιαφέρον να είναι μεγαλύτερο σε τρία κρίσιμα μέτωπα που έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία.
Το πρώτο μέτωπο είναι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου η Ρόδη Κράτσα της Ν.Δ. Με ποσοστό 29,5% έναντι 22,16% διεκδικεί την θέση του περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε δεύτερος με 22,16%.
Η συμμαχία της κυρίας Ρόδη Κράτσα με τον γαλάζιο» αντάρτη Σπύρο Σπύρου φαίνεται πως εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την επικράτησή της στην τελική μάχη για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο κ. Σπύρου, που ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως είναι η αυτονόητή η στήριξή του στην υποψηφιότητα Κράτσα, συγκέντρωσε 18,4%.
Το δεύτερο μέτωπο αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δίνει ένα σαφές προβάδισμα 18 μονάδων στην υποψηφιότητα Γιώργου Πατούλη καθώς ο υποψήφιος της ΝΔ έλαβε 37,63% έναντι 19,71% της Ρένας Δούρου, αλλά αναμένεται με ενδιαφέρον το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν οι δύο αντίπαλοι.
Το τρίτο μέτωπο αφορά στη γενική εικόνα που θα διαμορφωθεί και τη δυναμική που θα αναδείξει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, εικόνα που έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εθνικών εκλογών της 7η1 Ιουλίου.
Αυτοδιοικητικά τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο αντιστοιχούν σε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου πιθανότατα να μην κερδίσει καμία περιφέρεια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με το ευνοϊκό σύστημα της απλής αναλογικής ελέγχει μόλις το 11,39% των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων (79 σε 693).
Η λαϊκή ετυμηγορία στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπως καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή και αναμένεται να επαναληφθεί στον β’ γύρο που διεξάγεται σήμερα, επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δημιουργήσει δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, φαίνεται πως επιταχύνει τον «από τα κάτω» εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αριστεράς και την εδραίωσή του ως κόμμα-κέλυφος, προσωποπαγές, χωρίς ανοίγματα στην κοινωνία και θεσμικές διακλαδώσεις. Δεν ενίσχυσε εναλλακτικές μορφές εξουσίας και δεν δόμησε στέρεες σχέσεις με τον λαό και τους εργαζόμενους μέσω τοπικών κομματικών οργανώσεων και δράσεων ή ενισχύοντας το συνδικαλιστικό του στίγμα. Αντίθετα, προχώρησε σε ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες για να παραμείνει στην εξουσία, μοίρασε υπουργικές καρέκλες για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του συνοχή, συνέπλευσε με συγκεκριμένα συμφέρονται και επιτέθηκε με αυταρχισμό σε πολυπληθή τμήματα της κοινωνίας που διαφώνησαν με μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Την ίδια ώρα η Ν.Δ. αύξησε την επιρροή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ με αυξημένες δυνάμεις εμφανίζεται και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς οι υποψήφιοί του κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις από αυτούς της Κουμουνδούρου. Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι κέρδισαν από την πρώτη Κυριακή 5 περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου) και διεκδικούν με αξιώσεις άλλες εφτά. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τη Συγγρού για την επικράτηση των Γιώργου Πατούλη στην Αττική, Παναγιώτη Νίκα στην Πελοπόννησο και Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι του κυβερνητικού κόμματος στις μεγάλες περιφέρειες και δήμους είτε έμειναν εκτός β’ γύρου είτε έλαβαν το εισιτήριο με χαμηλά ποσοστά (κάτω του 20%), γεγονός που σχεδόν τους καταδικάζει στην τελική αναμέτρηση. Στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων η Ρένα Δούρου (19,71%) και ο Νάσος Ηλιόπουλος (16,98%) αντίστοιχα τερμάτισαν μεν στη δεύτερη θέση, αλλά με πολύ χαμηλά ποσοστά, τη στιγμή που τα ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια του Γιώργου Πατούλη και του Κώστα Μπακογιάννη πέτυχαν double score. Στον Δήμο Πειραιά ο Νίκος Μπελαβίλας κατετάγη τρίτος με 14,58%.
Στην Κεντρική Μακεδονία ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης έλαβε μόλις 11,47% έναντι του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος με ποσοστό 62% ανανέωσε τη θητεία του από την πρώτη Κυριακή. Τραγική, αν και αναμενόμενη, είναι η επίδοση του κυβερνητικού κόμματος και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς παρά την σημαντική στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου η Κατερίνα Νοτοπούλου τερμάτισε 4η (13,5%).
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο σύνολο της επικράτειας:
■ Σε εννέα περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονίας, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Β. και Ν. Αιγαίου, Πελοποννήσου) οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός β’ γύρου και μόλις 2 υποψηφιότητες πήραν το εισιτήριο για την τελική αναμέτρηση (Αττικής, Ιονίων Νήσων), αλλά με ποσοστά που πιθανότατα δεν ανατρέπονται.
■ Ο υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛ. Σταύρος Αρναουτάκης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή στην Κρήτη (στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ο Απόστολος Κατσιφάρας πήρε το δεύτερο εισιτήριο για τη μάχη της Δυτικής Ελλάδας. Σε δύο ακόμα περιφέρειες, που όμως κλείδωσαν υπέρ της Ν.Δ. από τον α’ γύρο, οι υποψήφιοι του ΚΙΝ.ΑΛ. τερμάτισαν δεύτεροι.
■ Οι καθαρές υποψηφιότητες της Κουμουνδούρου κατάφεραν να εκλέξουν μόλις 79 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 693, ποσοστό 11,39%.
■ Οι υποψήφιοι της Ν.Δ. τερμάτισαν πρώτοι στον α’ γύρο σε 11 από τις 13 περιφέρειες και σε 5 εξ αυτών εξασφάλισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. Συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί με αξιώσεις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
■ Σε δύο περιφέρειες (Αν. Μακεδονίας, Πελοποννήσου) οι υποψήφιοι της αξιωματικοί αντιπολίτευσης κοντράρονται με «γαλάζιους» αντάρτες και στη Στ. Ελλάδα με τον πρώην δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο.
■ Η Ν.Δ. σάρωσε και στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας: Αθηναίων, Αγίας Παρασκευής, Αιγάλεω, Μαρούσι, Αχαρνών, Βύρωνα, Γαλάτσι, Γλυφάδας, Κηφισιάς, Π. Φαλήρου, Καλλιθέας, Ρόδου, Τρικκαίων*, Χαλκιδέων, Χανιών, Χίου, Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης*, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κεντρικής Κέρκυρας, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Ξάνθης. Ο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έκοψαν πρώτοι το νήμα μόλις σε 4 δήμους: Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Νίκαιας, Κερατσινίου. Το ΚΙΝ.ΑΛ., πάντως, κατέγραψε καλύτερη επίδοση από την Κουμουνδούρου, καθώς διεκδικεί 13 δήμους: Αγίων Αναργύρων, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Παλλήνης, Νεάπολης- Συκεών*, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Ρεθύμνου.
Ανοικτοί λογαριασμοί
■ Περιφέρεια Αττικής
Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δίνει ένα σαφές προβάδισμα 18 μονάδων στην υποψηφιότητα Γιώργου Πατούλη, καθώς ο υποψήφιος της Ν.Δ. έλαβε 37,63% έναντι 19,71% της Ρένας Δούρου. Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ψηφοφόρους του Γιάννη Σγουρού που πήρε 17,4%. Ο υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛ. δήλωσε ότι δεν θα κάνει υποδείξεις, επισήμανε όμως ότι οι πολίτες «μπορούν να επιλέξουν περιφερειάρχη με βάση το έργο που έχει προσφέρει ο καθένας». Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη φράση αποσκοπεί στην υπενθύμιση των λανθασμένων χειρισμών της κυρίας Δούρου στο Μάτι και τη Μάνδρα. Την ίδια ώρα ο κ. Σωτήρης Μεθενίτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του κ. Σγουρού και πρώην δήμαρχος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, εξέφρασε τη στήριξή του στον Γ. Πατούλη εκτιμώντας ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για τη διοίκηση της περιφέρειας. Αλλωστε, μόνο με συνεργασία των παρατάξεων Πατούλη – Σγουρού εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία (55 έδρες στις 101) για την εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια είναι χαμηλά και εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα ακόμα και αν οι ψηφοφόροι υποστηρίξουν τη Ρένα Δούρου, όπως είχαν κάνει στις περιφερειακές του 2014.
■ Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ιδιαίτερη σημασία δίνει το επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ρίχνοντας περισσότερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να κόψει πρώτος το νήμα ο Παναγιώτης Νίκας. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αφήνει ορθάνοικτους λογαριασμούς, καθώς ο Πέτρος Τατούλης προηγείται με βραχεία κεφαλή 1.753 ψήφων (34,09% έναντι 33,7%) έναντι του κ. Νίκα. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε περιοδείες σε Αρκαδίας και Αργολίδα. Πάντως, καταλυτικά θα λειτουργήσει η συμπεριφορά των 51.437 (14,63%) ψηφοφόρων του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δέδε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να προτιμήσουν την αποχή, καθώς και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να επιχειρήσει τη στήριξη του κ. Τατούλη προκειμένου να εμποδίσει την επικράτηση του «γαλάζιου» χρώματος και στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
■ Δυτική Ελλάδα
Μετά από μια εντυπωσιακή πορεία τις τελευταίες εβδομάδες ο Νεκτάριος Φαρμάκης, υποψήφιος της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τερμάτισε πρώτος στον α’ γύρο με 36,96% αφήνοντας πίσω τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (32,93%) που προέρχεται από το ΚΙΝ.ΑΛ. και υποστηρίχθηκε και από την Κουμουνδούρου. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη συνολική δυναμική που έχουν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια αλλά και τη φθορά που προκαλεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε υποψήφιους του ΚΙΝ.ΑΛ. Και σε αυτή την περίπτωση ρόλο καταλύτη θα διαδραματίσει η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του 3ου Κώστα Σπηλιόπουλου, που πήρε 12,21% και ο οποίος δήλωσε ανοικτά τη στήριξή του στον Νεκτάριο Φαρμάκη.
■ Ιόνια Νησιά
Η συμμαχία της Ρόδης Κράτσα με τον «γαλάζιο» αντάρτη Σπύρο Σπύρου φαίνεται πως εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την επικράτησή της στην τελική μάχη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η υποψήφια της Ν.Δ. έλαβε στον πρώτο γύρο 29,5% έναντι 22,16% που πήρε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο κ. Σπύρου, που ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως είναι αυτονόητη η στήριξή του στην υποψηφιότητα Κράτσα, συγκέντρωσε 18,4%.
■ Βόρειο Αιγαίο
«Εμφύλια» είναι η τελική αναμέτρηση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς η νυν περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου (30%) αντιμετωπίζει τον «γαλάζιο» αντάρτη Κώστα Μουτζούρη. Ρυθμιστές καθίστανται οι ψηφοφόροι του υποψηφίου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παναγιώτη Χριστόφα (19,63%), ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει γραμμή λέγοντας ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με όποιον αναδειχθεί νικητής.
■ Ανατ. Μακεδονία – Θράκη
«Γαλάζιος» εμφύλιος είναι και ο β’ γύρος για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς ο υποψήφιος της Ν.Δ. Χρήστος Μέτιος που εξελέγη πρώτος με 34,36% θα αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη που απέσπασε ποσοστό 30,61%. Επισήμως, αμέτοχος μένει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κατσιμίγας.
■ Στερεά Ελλάδα
Η μάχη του β’ γύρου θα δοθεί μεταξύ του «γαλάζιου» υποψηφίου Φώτη Σπανού (39,71%) και του πρώην δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου (23,84%). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Αναγνωστάκης, γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., κατετάγη 3ος με ποσοστό μόλις 14,14%.
■ Δήμος Αθηναίων
Νέος δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να θεωρείται ο Κώστας Μπακογιάννης, καθώς με ποσοστό 42,65% έναντι 16,98% που συγκέντρωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής. Για τον λόγο αυτό και ο τρίτος στην κατάταξη Παύλος Γερουλάνος (13,19%) απέφυγε να εκφράσει τη στήριξή του σε έναν από τους δύο τελικούς μονομάχους. Πάντως, οι τρεις υποψήφιοι που συγκέντρωσαν αθροιστικά 35 από τις 51 έδρες του δημοτικού συμβουλίου φαίνεται πως έχουν καλή χημεία συνεργασίας.
■ Δήμος Πειραιά
Καθαρή νίκη που δεν αφήνει περιθώρια ανατροπής στον β’ γύρο κατέγραψε και ο Γιάννης Μώραλης (45,34%) στον Πειραιά. Απέναντί του θα βρει τον υποψήφιο της Ν.Δ. Νίκο Βλαχάκο που συγκέντρωσε 27,13% ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Μπελαβίλα (14,58%) πιθανότατα να προτιμήσουν την αποχή.
■ Δήμος Θεσσαλονίκης
Μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία που οδήγησε σε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ο ανεξάρτητος Κώστας Ζέρβας (14,93%) εξασφάλισε το εισιτήριο για τον β’ γύρο αφήνοντας οριακά στην 3η θέση τον Γιώργο Ορφανό (14,52%). Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Νίκος Ταχιάος οδήγησε την κούρσα με 22,4% και πιθανότατα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση καθώς συνυπολογίζει τη στήριξη των ψηφοφόρων του κ. Ορφανού που προέρχεται από τα σπλάχνα της Ν.Δ.