Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Στροφή Νετανιάχου: Θέλει εθνική κυβέρνηση αν κερδίσει τις εκλογές, «ούτε αριστερή ούτε δεξιά»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε το Σάββατο την πρόθεσή του να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό, αν κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, κρατώντας αποστάσεις σαφώς τόσο από την άκρα Δεξιά όσο από και την Αριστερά.

Ο 76χρονος Νετανιάχου, ο οποίος έχει κυβερνήσει τη χώρα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρωθυπουργό (συνολικά περισσότερα από 18 χρόνια από το 1996), είχε ανακοινώσει στα μέσα Ιουνίου ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί το αργότερο για τις 27 Οκτωβρίου.

«Προτίθεμαι να σχηματίσω μια ευρεία εθνική κυβέρνηση, ούτε μια δεξιά κυβέρνηση, ούτε μια αριστερή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από αραβικά κόμματα», δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση του Τύπου, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη μετεκλογική στρατηγική του. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε εσωτερικές συμφωνίες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν μποϊκοτάρει κανέναν».

«Όλοι θα μπορούν να έρθουν μαζί μας, αρκεί να δεχτούν τις βασικές μας αρχές, ότι το Ισραήλ είναι το έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού και ότι σεβόμαστε τα ατομικά δικαιώματα», είπε ακόμη.

Επικεφαλής μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ, ο Νετανιάχου είναι σε άσχημη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών θέλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, κυρίως μετά τη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, για την οποία υπάρχουν πολλές επικρίσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πάνω από το 92% των Ισραηλινών θεωρούν ότι το Ιράν κέρδισε τον πόλεμο.

Η κοινή γνώμη συνεχίζει επίσης να είναι πολύ θυμωμένη για τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.
 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκλονίζεται και από το θέμα της στρατολόγησης υπερορθοδόξων Εβραίων, εκπρόσωποι των οποίων, που είναι βασικοί σύμμαχοι του Νετανιάχου, έχουν επανειλημμένα απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση αν οι ψηφοφόροι τους δεν εξαιρεθούν από τη στρατιωτική θητεία.

Ο στρατός και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απαιτούν το αντίθετο, δεδομένου ότι στους πολλούς πολέμους που διεξήχθησαν από τη χώρα, οι ένοπλες δυνάμεις της δοκιμάστηκαν σκληρά.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, μια «εθνική κυβέρνηση» θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να εκπληρώσει τις περιφερειακές του φιλοδοξίες για «να κάνει αυτό που υποσχέθηκα, να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».

«Μετά την εξάλειψη της ιρανικής υπαρξιακής απειλής», η κυβέρνηση θα μπορέσει «να ασχοληθεί με τα τελευταία απομεινάρια του ιρανικού άξονα και να αποκομίσει τους καρπούς της νίκης μας μέσω πολιτικών συμφωνιών», δήλωσε.

Η πρότασή του ωστόσο προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις στον ίδιο του το στρατόπεδο. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νετανιάχου ,πολύ ανησυχητικές».

«Η κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός οφείλει να σχηματίσει πρέπει να είναι μια εντελώς δεξιά κυβέρνηση», τόνισε.

Tags
Back to top button