Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Στρίμωξαν» τον Χαφτάρ μεταδίδει το Reuters: «Το πετρέλαιο στον Σάρατζ - Να απομακρυνθούν βαρέα όπλα και αεροσκάφη»

Κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις να απέχουν να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων απευθύνει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής όμως στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι στρίμωξαν τον Χ.Χαφτάρ καθώς δίνουν το πετρέλαιο στα χέρια του Σάρατζ ενώ ζητάνε αφοπλισμό από βαρέα όπλα και μαχητικά που ουσιαστικά απευθύνεται στον Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ που έχει στην κατοχή του τέτοια οπλικά συστήματα και βρίσκονταν στην φάση της προώθησης εναντίον της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο σήμερα επικαλείται το Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πουλά λιβυκό πετρέλαιο.

Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Αν και ανεπιβεβαίωτο ακόμα γίνεται λόγος και για αφοπλισμό από βαρύ οπλισμό και αεροπορία των αντιμαχόμενων δυνάμεων κάτι που όμως αφορά την πλευρά του Χ.Χαφτάρ που έχει μαχητικά αεροσκάφη στην κατοχή του.

Οι πολιτοφυλακές θα ενταχθούν σε κρατικές δυνάμεις ασφαλείας 

Στο προσχέδιο των 55 σημείων χαιρετίζεται η ρωσο-τουρκική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ώστε να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση και μια διαρκής κατάπαυση του πυρός», επισημαίνεται καλώντας παράλληλα σε αφοπλισμό ή ένταξη των λιβυκών πολιτοφυλακών στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας.

Παράλληλα απαιτείται η απομάκρυνση των βαρέων όπλων, αεροσκαφών και πυροβολικού από τη Λιβύη, ενώ αξιώνεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης η ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ενώ υπογραμμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση και για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο της Λιβύης.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι ήδη σε εξέλιξη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν να έχουν ένα τετ-α-τετ με άγνωστο προς το παρόν περιεχόμενο πριν την έναρξη της Διάσκεψης, όπως μεταδίδει η Bild, αλλά και συναντήσεις του Τούρκου Υπ ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του Ντι Μάιο και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ενώ η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη υποδεχθεί τον πρόεδρο του Κονγκό και επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη, Ντένις Σάσου Νγκουέσο και έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

 

Η ανακοίνωση της διάσκεψης

Η διάσκεψη καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.

Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό που θα συζητηθεί κατά τη διάσκεψη.

Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Δύναμη διεθνούς προστασίας ζητεί ο Σάρατζ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) Φάγεζ ας Σάρατζ ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Αν ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού», είπε ο πρωθυπουργός Σάρατζ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt ενόψει της συνόδου, όπου θα είναι παρών και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

«Θα χαιρετίζαμε μια δύναμη προστασίας όχι επειδή χρειάζεται να προστατευθούμε εμείς ως κυβέρνηση, αλλά για την προστασία του λιβυκού άμαχου πληθυσμού ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα εδώ και εννέα μήνες», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Σάρατζ, η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα συμμετάσχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση ή ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ από την πλευρά του προέτρεψε τους Ευρωπαίους να «ξεπεράσουν τις διαφωνίες» τους και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης προκειμένου να τερματιστεί η σύρραξη στη Λιβύη.

«Αν συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός [σήμερα] Κυριακή (...), η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει να τεθεί σε εφαρμογή και να επιτηρείται αυτή η εκεχειρία, ενδεχομένως με στρατιωτικούς, στο πλαίσιο μιας αποστολής της ΕΕ», σημείωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Η ΕΕ, και ειδικά η Γερμανία, εκφράζει ανησυχίες για την πιθανή μαζική μετακίνηση μεταναστών αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης επέκρινε το επίπεδο της εμπλοκής των Ευρωπαίων ως τώρα. «Δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ μικρός (...) παρότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Λιβύη και παρότι είμαστε γείτονες και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα», στηλίτευσε.

Tags
Back to top button