Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

Στις κάλπες σήμερα οι Τουρκοκύπριοι - Και δεύτερο γύρο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Μάχη μεταξύ Ακιντζί και Τατάρ

Οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον ηγέτη τους για την επόμενη πενταετία. Δικαιούνται να ψηφίσουν 200.000 άτομα και το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί ένα στοίχημα, καθώς η αποχή ενδεχομένως να κρίνει και το αποτέλεσμα.

Οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας, πιθανόν να αυξήσουν την συμμετοχή και ίσως κρίνουν και το αποτέλεσμα, καθώς οι κινήσεις Ερντογάν, υπενθύμισαν ποιος είναι το αφεντικό στο ψευδοκράτος, το οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει χαρακτηρίσει ως, υποτελή στην Τουρκία.

Το μακρύ χέρι

Το ψευδοκράτος, από το 1974 υφίσταται ως δήθεν οντότητα χάρη στις οικονομικές ενέσεις της Τουρκίας, η οποία ελέγχει δια της «πρεσβείας» της αλλά και τις δεκάδες χιλιάδες στρατού κάθε έκφανση της ζωής των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σταδιακά μετατρέπονται σε μειοψηφία, λόγω του εποικισμού με τη μεταφορά Τούρκων από την Ανατολία. Οι μισθοί αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων καταβάλλονται από τη Τουρκία και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, πόσο μπορεί να επηρεαστεί η βούλησή τους, κάθε φορά που η Άγκυρα αποφασίζει να ανοίξει ή να κλείσει τη κάνουλα διοχέτευσης χρημάτων.

Η Τουρκία έχει τον πρώτο λόγο και στα θέματα «εξωτερικής πολιτικής», αν και το ψευδοκράτος δεν διαθέτει σχέσεις με κανένα κράτος του κόσμου, ως μην αναγνωρισμένη και παράνομη οντότητα. Ωστόσο η Τουρκία φροντίζει με κάθε ευκαιρία, να βρίσκει τρόπους να το βάζει στο κάδρο κάποιων συνάξεων έστω και ως παρατηρητή, χωρίς να έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να πείσει έστω και μία χώρα να το αναγνωρίσει. Ο μόνος που έχει διεθνή αναγνώριση, όχι όμως ως «πρόεδρος» αλλά ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι ο άνθρωπος που εκλέγεται στις λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές. Ο ΟΗΕ τον αναγνωρίζει ως διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των συνομιλιών για σκοπούς επίλυσης του κυπριακού. Αυτό και μόνο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν υπήρξε επιλογή της Άγκυρας και για αυτό τον λόγο την περασμένη πενταετία έγινε ότι ήταν δυνατόν για να υπονομευθεί, από την λεγόμενη «κυβέρνηση» η οποία βρισκόταν απέναντι του, δυσκολεύοντας κάθε προσπάθεια του να αποστασιοποιηθεί από τη Τουρκία, - όσο αυτό ήταν δυνατόν.

Οι αποτυχίες προβάλλονταν ως αποτυχίες Ακιντζί και οι επιτυχίες ως επιτυχίες του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ. Οι δύο αυτοί άνδρες σήμερα βρίσκονται απέναντι διεκδικώντας την εκλογή στη «Προεδρία» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος).

Στην κάλπη και ο Ερντογάν

Η σημερινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα έχει μετατραπεί και σε προσωπικό στοίχημα για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την πενταετία που πέρασε ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με τον Μουσταφά Ακιντζί και οι δύο άντρες δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αμοιβαία αντιπάθεια τους. Τυχόν επανεκλογή Ακιντζί θα αποτελέσει πλήγμα το κύρος του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει επενδύσει τις ελπίδες του στον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ηγείται του δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό στο ψευδοκράτος.

Αντιθέτως, ο Μουσταφά Ακιντζί, πρώην «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, έχοντας την στήριξη του μικρού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ποντάρει στους ψηφοφόρους που θεωρούν καταστροφικό τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας, ο οποίος τους έχει καταδικάσει σε διεθνή απομόνωση και οικονομική ανέχεια, η οποία έχει γίνει καταστροφική λόγω της οικονομικής κρίσης στη Τουρκία. Η εκλογή Ακιντζί στις προηγούμενες «εκλογές» αν και μούδιασε τον Ερντογάν, δεν θεωρήθηκε «κόκκινο πανί» για τις επιλογές του στο Κυπριακό. Η δύσκολη συγκατοίκησή τους, οδήγησε την Άγκυρα στην στήριξη του Τατάρ, ο οποίος αν χάσει, δύσκολα θα καταφέρει να σταθεί και στην ηγεσία του κόμματος του, αφού η λεγόμενη «κυβέρνηση» του έχει χάσει την «κοινοβουλευτική» πλειοψηφία λόγω της αποχώρησης του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από την Τουρκία και αισθάνεται προδομένος, αν και είχε υπηρετήσει σχεδόν δουλικά τις επιταγές Ερντογάν.

Απειλές στον Ανκιντζί

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί απειλές από το περιβάλλον Ερντογάν ώστε να μην είναι υποψήφιος στις σημερινές εκλογές. Όπως είπε: «Μου μεταφέρθηκε, δυστυχώς μέσω του διευθυντή του γραφείου μου, το μήνυμα ότι ‘θα ήταν καλύτερα για εσένα, την οικογένειά σου και τους δικούς σου να μην είσαι υποψήφιος’».

Ο Ακιντζί κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας για εξηγήσεις, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Η πρεσβεία της Τουρκίας στο ψευδοκράτος διέψευσε τις αναφορές Ακιντζί ζητώντας να μείνει έξω από την προεκλογική αντιπαράθεση η Τουρκία

Ανοιχτοί λογαριασμοί στο β’ γύρο

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πρόκειται για διαδικασία δύο γύρων, καθώς δύσκολα οποιοσδήποτε από τους υποψήφιους θα μπορούσε να αγγίξει το 50% των ψηφοφόρων. Το πιθανότερο είναι οι Ακιντζί και Τατάρ να βρεθούν απέναντι την ερχόμενη Κυπριακή, εκπροσωπώντας την Αριστερά και την Δεξιά αλλά και διαφορετικές φιλοσοφίες για την σχέση με την Τουρκία και το Κυπριακό. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Κουντρέτ Οζερσάι - «Κόμμα του Λαού», Τουφάν Εχιουρμάν - «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα», Σερντάρ Ντενκτάς - «Δημοκρατικό Κόμμα» και Ερχάν Αρικλί - «Κόμμα Αναγέννησης»).

Η στήριξη της Άγκυρας στον Ερσίν Τατάρ ίσως συσπειρώσει τους οπαδούς του, αλλά ενδεχομένως θα οδηγήσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων στην επιλογή στήριξης του Μουσταφά Ακιντζί. Η διαφορά που θα έχουν οι δύο βασικοί υποψήφιοι στον σημερινό Α’ γύρο, αλλά και τα ποσοστά των υπολοίπων ίσως δείξουν από σήμερα τον νικητή της επόμενης Κυριακής.

Η Αμμόχωστος ως «δώρο»

Οι χαμηλές πτήσεις του Ερσίν Τατάρ στις δημοσκοπήσεις ανάγκασαν τον Ταγίπ Ερντογάν, να παρέμβει και σε προσωπικό επίπεδο στις εκλογές. Την τελευταία εβδομάδα εξήγγειλαν μαζί με τον Τατάρ την επαναλειτουργία του αγωγού μεταφοράς νερού από τη Τουρκία στα κατεχόμενα, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε και την παροχή γενναίας οικονομικής ενίσχυσης του ψευδοκράτους για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο το πιο σημαντικό «δώρο» του Ερντογάν στην υποψηφιότητα Τατάρ ήταν η ανακοίνωση για άνοιγμα ου παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο (Βαρώσι), το οποίο παρουσιάστηκε ως επέκταση του ψευδοκράτους και επίδειξη δύναμης απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία, και τη διεθνή κοινότητα που απαιτούν τη μη ανατροπή του στάτους κβο χωρίς συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Μετά τις «εκλογές» τι;

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει εξαγγείλει πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, με επανάληψη της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (Τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και δύο κυπριακές κοινότητες με την ΕΕ ως παρατηρητή). Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επανέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά καθώς για την ίδια δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λύση ομοσπονδίας και πρέπει να αναζητηθούν άλλα μοντέλα λύσης (δύο κράτη ή συνομοσπονδία). Με την Άγκυρα συμπλέει πλήρως ο Ερσίν Τατάρ, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί διαμηνύει πως η μόνο εφικτή λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται και στα ψηφίσματα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συνεπώς, η επανεκλογή Ακιντζί θα χαλάσει το αφήγημα Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα», στην οποία περιλαμβάνει και το ψευδοκράτος.

Οι Τουρκοκύπριοι, βρίσκονται ενώπιον ενός πολύ σοβαρού διλλήματος, που έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη τους ως αυτόνομης κοινότητας ή της ουσιαστικής ενσωμάτωσης τους στη Τουρκία.

Η επίλυση του κυπριακού στην βάση ομοσπονδίας τους καθιστά αυτομάτως πολίτες της ΕΕ και τους ανοίγει παράθυρο στον κόσμο από τον οποίο είναι απομονωμένοι. Τερματίζει επίσης την πληθυσμιακή αλλοίωση των κατεχομένων με τον τερματισμό της ροής Τούρκων εποίκων, οι οποίοι μεταφέρουν μια κουλτούρα πολύ διαφορετική από αυτή των Τουρκοκυπρίων. Σε αντίθετη περίπτωση το ψευδοκράτος θα παραμένει υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, ο οποίος έχει οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και μετατροπή του ψευδοκράτους σε όχημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για σκοπούς διεκδικήσεων της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Tags
Back to top button