Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στις επάλξεις το ράσο στις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα

Πληθώρα μηνυμάτων με πατριωτικό περιεχόμενο με αφορμή και όσα λαμβάνουν χώρα στην εσχατιά του Έβρου περιελάμβαναν τα περισσότερα κηρύγματα ή δηλώσεις των Ιεραρχών το Σαββατοκύριακό που πέρασε κατά την εορτή των Αγίων Θεοδώρων το Σάββατο και την Κυριακή της Ορθοδοξίας την επομένη.

 

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διαφύλαξε την αυτοσυνειδησία του λαού μας, την επίγνωση δηλαδή του λαού μας ότι είναι ξεχωριστός σε σχέση με τα ρεύματα τα πολιτιστικά και θρησκευτικά είτε εκ Δύσεως και των μισσιοναρίων της είτε και εξ Ανατολής, των αλλοθρήσκων. Η Εκκλησία μας διαφύλαξε την ενότητα του λαού μας, καθώς βοήθησε να μην διασπαστεί, να μην διαλυθεί ο λαός μέσα από τις προσωπικές διαμάχες και τους εγωισμούς. Η Εκκλησία μας, τέλος, βοήθησε τον λαό μας να διατηρήσει την ταυτότητά του, να μείνει ελεύθερος και αυτό θα κάνει και στους καιρούς μας, παρά τις πολλές ιδέες που διακινούνται και επηρεάζουν.

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έκανε λόγο για την σύζευξη της Ορθοδόξου Παραδόσεως, της αποκεκαλυμμένης από τον Θεό Αληθείας με τον Ελληνισμό και την συμπόρευση μέχρι του νυν και πιστεύομεν με την χάρη του Θεού, μέχρι της συντελείας του αιώνος. Σήμερα ιδιαιτέρως η Πατρίδα μας έχει την ανάγκη της Ορθοδόξου πίστεως προς αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών και κινδύνων έσωθεν και έξωθεν προερχομένων. Η Ορθόδοξη πίστη και Εκκλησία στηρίζει και σώζει με το πνεύμα της ενότητος, της αγάπης, του αγωνιστικού φρονήματος και της θυσίας υπέρ της αληθείας και της εν Χριστώ ελευθερίας. Η τιμή, ο δίκαιος έπαινος προς τους Ήρωες και Μάρτυρες της Ορθοδόξου πίστεως και ο λαμπρός εορτασμός εις χρέος μετατρέπονται εις έκφρασιν οφειλής και ευγνωμοσύνης και εις υπόσχεσιν ότι θα διατηρήσωμεν τα ιερώς αποκεκαλυμμένα, τα δι’ αγώνων κεκτημένα και διά θυσιών και αιμάτων παραδεδομένα.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι νέοι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, λέγοντας: «η καρδιά και το μυαλό όλων μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Έβρο και στον δύσκολο αγώνα που δίνουν τα παιδιά μας για να υπερασπιστούν τα σύνορα της πατρίδας μας! Στεκόμαστε δίπλα τους τη δύσκολη αυτή ώρα και προσευχόμαστε στην Παναγία Μητέρα μας να τους ενισχύει και να τους διαφυλάττει!». Ο κ. Γαβριήλ τέλος έψαλε με τους πιστούς το «Υπερμάχω».

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος μετά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στα ελληνικά σύνορα , στις Καστανιές του Έβρου. Ο Μητροπολίτης ζήτησε από τους εταίρους της Ελλάδας να σταματήσουν τα ευχολόγια και να περάσουν σε πράξεις, δήλωσε ότι η εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών που φυλάνε Θερμοπύλες όπως είπε, χαρακτήρισε απρόκλητη και απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα ο Μητροπολίτης ζήτησε να δείξουμε τη χριστιανική μας ευαισθησία απέναντι στους πονεμένους αυτούς ανθρώπους, όπως χαρακτήρισε τους πρόσφυγες, αλλά οφείλουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορα της πατρίδας μας.

 

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως καλεσμένος του οικείου Μητροπολίτη στην Ορεστιάδα ανέφερε: Το Ευαγγέλιο πόσο φωτίζει την ζωή μας; Πόσο ποδηγετεί τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου μας; Πόσο εμπνέει την παιδεία μας; Πόσο φωτίζει την δικαιοσύνη μας; Πόσο χειραγωγεί τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο μας; Δεν εννοώ μόνο σε στιγμές κρίσεων, σαν αυτή που βιώνει η Πατρίδα μας και εκτυλίσσεται σχεδόν έξω από την αυλή αυτού του Ναού μας, ή σαν αυτή, που πανικοβάλει τον πλανήτη μας και νιώθουμε όλοι τόσο αδύναμοι να πολεμήσουμε ένα αορατό με γυμνό μάτι «εχθρό». Εννοώ τον Χριστό σαν φίλο, το Ευαγγέλιο σαν καταγεγραμμένη εμπειρία, την Εκκλησία σαν πλοηγό, που μας δείχνουν πόσο μπορεί να ξανοιχθεί η ψυχή μας στο άπειρο ώστε να λυτρωθεί από τον Αδη και το σώμα μας από τη φθορά! Τέλος πάντων, θα πάρουμε ποτέ το Χριστό στα σοβαρά; Θα αποφασίσουμε να τον αξιοποιήσουμε, όχι μόνο στα δύσκολα αλλά σε κάθε στιγμή τη ζωής μας; Επανέρχομαι στις κρίσεις που προανέφερα ότι βιώνουμε για να καταλάβουμε όλοι ότι ο άνθρωπος, τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του, τις περνάει μόνος του. Καμιά Ευρωπαΐκή Ένωση δε μας συμπαρίσταται, μόνοι μας είμαστε, ενάντια στα συμφέροντα των δυνατών που παίζουν στην πλάτη μας, τα παιχνίδια τους! Και αν δεν είχαμε το σαράκι της διχόνοιας… θα μας υπολόγιζαν και δεν θα ζητιανεύαμε τα αυτονόητα δίκαιά μας.

Ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, μετά την λιτάνευση της ιεράς εικόνος και της μυριπνόου δεξιάς του Αγίου Νεκταρίου και προ της απολύσεως, αναφέρθηκε δι’ ολίγων στο γεγονός ότι ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 100ή επέτειο από της απελευθέρωσης της Θράκης και της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό, τονίζοντας ότι «αυτή η επέτειος είναι ευκαιρία μνήμης και περισυλλογής. Η μνήμη αναφέρεται στις θυσίες που υπεβλήθη το Γένος μας για να σώσει την τιμή του και να ανακτήσει την ελευθερία του. Η δε περισυλλογή αναφέρεται στο ηθικό χρέος που δημιουργούν για όλους μας και για τον καθένα μας ξεχωριστά αυτές οι θυσίες. Αυτές τις θυσίες μας υπενθυμίζουν και τα εν εξελίξει γεγονότα στα σύνορα των Καστανεών μετά από την πρόσφατη εμπλοκή της γειτονικής χώρας εις βάρος των συνόρων της πατρίδας μας με έναν ακήρυκτο πόλεμο».

Στην Βέροια την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναούσης. Μετά την Θεία Λειτουργία στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την επέτειο της ενάρξεως της Επαναστάσεως του 1822. Μιλώντας με αυτήν την αφορμή ο κ. Παντελεήμων τόνισε: “τήν ἐλευθερία διε­κ­δί­­κη­σαν καί οἱ πατέρες μας, ὅταν τήν Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας τοῦ 1822, συγκεντρωμένοι στόν ναό τοῦ μεγαλομάρτυρος ἁγίου Δημητρίου, ζήτησαν τήν εὐ­λογία τοῦ Θεοῦ γιά νά ξεκινήσουν τόν ἀγώνα γιά τήν ἀπελευθέρωση τους ἀπό τόν πολύ­χρονο τουρκικό ζυγό· γιά νά διεκ­δικήσουν τό δικαίωμά τους νά ζοῦν ἐλεύθεροι καί χωρίς φόβο, νά λατρεύουν τόν Θεό καί νά ὁμο­λογοῦν τήν πίστη τους, νά ὁμι­λοῦν ἐλεύθερα τή γλώσ­σα τους καί νά τή διδάσκουν στά παιδιά τους μαζί μέ τήν ἱστορία καί τίς παραδόσεις τοῦ Γένους μας. Γνώριζαν ὅτι τό ἐγχείρημά τους ἦταν παράτολμο. Γνώριζαν ποιές θά ἦταν οἱ συνέπειες μιᾶς ἀπο­τυ­χίας, ἀλλά δέν δίστασαν. Μέ πίστη στόν Θεό καί μέ τή βεβαιό­τητα ὅτι ἀγωνίζονται γιά τό δί­καιο καί ὁ Θεός θά εὐλογήσει τήν προσπά­θειά τους, ξεκίνησαν ἕτοι­μοι καί νά θυσιασθοῦν γιά τήν πί­στη στόν Θεό καί γιά τήν ἐλευ­θερία τῆς πα­τρίδος τους.

Τό παράδειγμά τους, παράδειγμα πίστεως καί ἐλπίδος στόν Θεό, πα­ρά­δειγμα γενναιότητος καί θάρ­ρους, εἶναι πάντοτε ἐπίκαιρο καί ὀφείλει νά μᾶς ἐμπνέει ὅλους, ἰδι­αιτέρως, ἐπιτρέψτε μου νά πῶ, τήν κρίσιμη αὐτή ἐποχή καί περίοδο τήν ὁποία διέρχεται ἡ πα­τρίδα μας.

Ὅλοι εἴμεθα θεατές ὅσων γίνονται στά σύνορα τῆς πατρίδος μας. Ἡ πίστη μας στόν Θεό ἀλλά καί ἡ ἀγάπη γιά τήν ἐλευθερία τήν ὁποία ὅλοι δικαιοῦνται εἶναι δεδομένη, γι᾽ αὐτό καί ἔχουμε ὑποχρέωση νά προσευχόμεθα στόν Θεό νά ἐνισχύει καί τόν στρατό καί τήν ἀστυνομία πού φυλάσσουν τά σύνορα τῆς πατρίδος μας, ὄχι γιατί δέν θέλουμε ἀνθρώπους, δέν θέλουμε ἀνθρώπους πού ζοῦν τά προβλήματά τους, ὅπως τά ἔζησε καί ὁ δικός μας λαός, ἀλλά γιατί πρόκειται γιά μία τακτική ἀλλοτριώσεως καί ἀλλοιώσεως καί τῆς ἐθνικῆς μας συνειδήσεως καί τῆς ἴδιας τῆς πατρίδας μας ἀπό ἀνθρώπους ξένους ὄχι μόνο πρός τήν πατρίδα μας ἀλλά καί πρός τά ἔθη μας καί πρός τήν πίστη μας καί πρός τήν ἀνθρώπινη ἀξία. Πρέπει, λοιπόν, νά εἴμεθα ἐν ἐπιφυλακῇ καί ἐν προσευχῇ, οὕτως ὥστε ὁ Θεός νά φωτίζει καί τούς κρατοῦντες ἀλλά καί αὐτούς οἱ ὁποῖοι ἀγωνίζονται ἐκεῖ μέ κάθε θυσία γιά νά χαρίζουν σέ μᾶς αὐτή τήν ἐλευθερία, τήν ὁποία μέ τόσους κόπους καί μέ τόσους πόνους μᾶς παρέδωσαν οἱ πατέρες μας. Γι᾽ αὐτό καί ἄς προσπα­θοῦ­με καί ἄς ἀγωνιζόμεθα καί ἐμεῖς πάντοτε μέ ἐμπι­στο­σύνη στόν Θεό, ὅπως καί οἱ πα­τέρες μας, γιά νά διαφυλά­ξουμε καί τήν πίστη καί τήν ἐλευ­θερία ὡς ἄτομα καί ὡς ἔθνος. Καί ὁ Θεός νά εἶναι, ἀδελφοί μου, μαζί μας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Τέλος με αφορμή το επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου και των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στα εθνικά μας θέματα:

“Η Ορθόδοξη Πίστη των Ελλήνων στηρίζει με σθένος τον τρίτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, τον πυλώνα ο οποίος βασίζεται στην ανθρωποκεντρική και ανθρωπιστική Χριστιανική Διδασκαλία. Τον πυλώνα εκείνον, ο οποίος συμβολίζει το ότι ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός δείχνει τον δρόμο για το πώς η Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια έχει να διαδραματίσει ένα ρόλο που υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, προκειμένου να συμπαρασταθεί στον χειμαζόμενο Άνθρωπο απανταχού της Γης και, αυτοθρόως, να υπερασπισθεί, urbietorbi, τις αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια η Χώρα μας και ο Λαός μας έχουν εμπράκτως αποδείξει πόσο πιστοί παραμένουμε στις ως άνω αρχές της Ορθόδοξης Πίστης μας και, συνακόλουθα, του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μέσα στη δίνη της τραγωδίας που βιώνουν οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες, θύματα του πολέμου και των ανελέητων ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε, ως Έλληνες, επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή μας απέναντι στον Άνθρωπο, και κατά τούτο έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαμηνύουμε:

Προς μεν την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οφείλει και εκείνη, κατά το πρωτογενές μάλιστα Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να δείξει εμπράκτως την Αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, επιβάλλοντας, όπου δει, και τις προβλεπόμενες κυρώσεις σ’ εκείνους που δεν εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης.

Προς δε την γείτονα Τουρκία καθιστούμε σαφές ότι για εμάς, τους Έλληνες, είναι ακριβώς η Ορθόδοξη Πίστη μας και ο Πολιτισμός μας, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός, που στους αγώνες για την υπεράσπιση του χειμαζόμενου Ανθρώπου, του Πρόσφυγα, του Μετανάστη, μας επιβάλλουν να στεκόμαστε απέναντι στο στυγνό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου -τον οποίο εκείνη, εν πολλοίς, προκάλεσε και προκαλεί- και να υπερασπισθούμε τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ας αναλογισθεί η Τουρκία ότι δεν θα της επιτρέψουμε να ευτελίζει τον Άνθρωπο, γράφοντας αδίστακτα σελίδες μιας ανελέητης τραγωδίας. Πολύ δε περισσότερο δεν θα της επιτρέψουμε να γυρίσει στο αιματοβαμμένο παρελθόν της των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο θα την στιγματίζει διαρκώς, όσο δεν ζητάει μια συγγνώμη γι’ αυτό και, ακόμη περισσότερο, όσο και σήμερα εμφανίζεται αμετανόητη, ως οιονεί νοσταλγός του”.

Tags
Back to top button