
Η αρμόδια επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής που εξέτασε την αίτηση σε πρώτη φάση, εισηγείται στην Ολομέλεια την απόρριψη της αίτησης.
Το αίτημα άρσης ασυλίας είχε υποβληθεί κατόπιν της από 10-4-2025 μηνυτήριας αναφοράς της Μαρίας Καρυστιανού, για τις φερόμενες ως τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις:
- της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα),
της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα) και
- της εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα), λόγω του ότι οι εν λόγω βουλευτές «υπερψήφισαν και υπέγραψαν το από 04-04-2025 πόρισμα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου».
Ποιοι είναι οι βουλευτές
Οι 14 βουλευτές για τους οποίους είχε κατατεθεί αίτημα άρσης ασυλίας είναι οι Παναγής Καππάτος, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρος Παπασωτηρίου, και Ασημίνα Σκόνδρα.
Στην αρμόδια επιτροπή, κατά της άρσης τάχθηκε η ΝΔ, «παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «Ναι».
Στη συζήτηση στην ολομέλεια αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι εμπλεκόμενοι βουλευτές, ωστόσο, με βάση την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή αναμένεται η απόρριψη της αίτησης.