Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Στην δημοσιότητα η εκεχειρία Σάρατζ-Χάφταρ: Η Τουρκία παίρνει την Λιβύη χωρίς «τουφεκιά» & η Ρωσία τις πετρελαιοπηγές

Δημοσιοποιήθηκε το πλαίσο της εκεχειρίας το οποίο θα υπογράψουν οι Χαλίφα Χάφταρ και Φαγιέζ Σάρατζ και όπως φαίνεται από τα κύρια σημεία του θα είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα ρωσικά και τα τουρκικά συμφέροντα.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα ζημιώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Λιβύης-Τουρκίας με βάση το οποίο αρπάζουν και οι δύο χώρες μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει:

Παρουσία του ΟΗΕ στην Λιβύη όπως στο παρελθόν στην Βοσνία
 
Τα λιμάνια τίθενται υπό διεθνή εποπτεία (αυτό που «καίει» την ΕΕ είναι να μην συνεχίσουν οι ροές Λίβυων προς την Ευρώπη)
 
Ο LNA αναλαμβάνει τον έλεγχο στις πετρελαιοπηγές της χώρας αυτό άπτεται των ρωσικών συμφερόντων. Ένας δικός τους άνθρωπος θα ελέγχει για την Μόσχα τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Λιβύης.
 
Θα σταματήσει η αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη. Άλλωστε δεν θα χρειαστούν...

Συνεπώς οι Ρώσοι παίρνουν αυτό που θέλουν:Τον έλεγχο του λιβυκού ορυκτού πλούτου και οι Τούρκοι παίρνουν και αυτοί αυτό που θέλουν που είναι η συνέχιση της ισχύος της υπογραφής Σάρατζ στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ουσιαστικά η Τουρκία χωρίς στρατό κατόρθωσε να επιτύχει αυτό που ήθελε στη Λιβύη. Να αναλάβει, δηλαδή, τον έλεγχο της χώρας όπως εύστοχα

Η Τουρκία, με τον τρόπο αυτό, κατάφερε δυο πράγματα, aπό τη μια, την αποτροπή της κατάληψης της Τρίπολης από τον Χαφτάρ και άρα την πτώση Σάρατζ.

«Με αυτή την εκεχειρία αλλά και με το ρόλο Ερντογάν δίπλα σε Πούτιν, η Τουρκία θα έχει θέση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης στη Διάσκεψη για διασφάλιση δικών της συμφερόντων».

με παρασκηνιακές ενέργειες Πούτιν και ακολούθως έγινε αποδεκτή από τον Χαφτάρ.

Μεγάλος πρωταγωνιστής στην όλη συμφωνία ήταν ο Πούτιν, ο οποίος θα έχει απέναντί του και Χαφτάρ και Σάρατς για εξεύρεση φόρμουλας. Η αύξηση επιρροής της Ρωσίας έγινε με χειρουργικές διπλωματικές κινήσεις.

«Την κρίσιμη στιγμή αναδεικνύεται σε κυρίαρχος παίκτης, την ώρα που ο Τράμπ δημιουργεί αστάθεια και άρα υποχωρεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή»

«Η Ρωσία επιστρέφει στη Λιβύη μετά την πτώση Καντάφι όπου και είχε χάσει το έρεισμά της εκεί. Γίνεται λόγος για τη Λιβύη, με τα τεράστια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου».

Αυτό που «καίει» Κύπρο και Ελλάδα, όμως, είναι η τουρκολιβυκή συμφωνία.

«Με την εξέλιξη της εκεχειρίας τώρα, δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την τύχη ούτε της συμφωνίας αλλά ούτε και του Σάρατζ. Πλέον η Τουρκία αποκτά ρόλο και λόγο στις εξελίξεις της Λιβύης και την επόμενη μέρα».

Και η Τουρκία και η Ρωσία πετυχαίνουν (έτσι φαίνεται) τους στρατηγικούς τους στόχους. Η Τουρκία τους πολιτικούς της στόχους και η Ρωσία τους ενεργειακούς της στόχους.

Από το 2011 η Μόσχα είχε «χαθεί» σαν σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης στην χώρα αυτή.
 

Tags
Back to top button