Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Στην Αθήνα το προσχέδιο της διαπραγμάτευσης - Τι αναφέρει για εργασιακά, συντάξεις, αποκρατικοποιήσεις και καταστήματα

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}

Το προσχέδιο του νέου μνημονίου που θα αποτελέσει την βάση της διαπραγμάτευσης έχει ήδη «καταφθάσει» στην Αθήνα και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκινήσει να το επεξεργάζονται.

Περιέχει ένα «ψαλίδι-πλαφόν» 22% στην προσωπική διαφορά των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Στην Αθήνα έχουν φτάσει τρία κείμενα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα πληροφορίες στις 75 σελίδες των τριών κειμένων περιγράφονται οι εκκρεμότητες που απομένουν για υλοποίηση από την ελληνική πλευρά, τα δημοσιονομικά από το 2018 και μετά, αλλά και ένα κείμενο με θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. 

Από την πλευρά της η Αθήνα ετοιμάζει εφαρμοστικούς νόμους που αναμένεται να έρθουν ως τις 16/5 προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο τραπέζι το διαπραγματεύσεων συντάξεις, εργασιακά, ενεργειακά

Σύμφωνα με την Καθημερινή το Μνημόνιο  του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έφτασαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών και τα οποία θα μπούνε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, που αρχίζουν σήμερα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στη συνταξιοδοτική δαπάνη

Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση ως το 22%.

Εδώ ωστόσο μπαίνει ο όρος ότι εάν με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.

Στα εργασιακά

Στα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι θα δεν αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

Στα ενεργειακά

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40% ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας, που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

Προβλέπεται η , ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή που βρίσκονται

Προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του master plan του ΤΑΪΠΕΔ.

Tags
Back to top button