
Στην πιο κρίσιμη συγκυρία, όπου οι σειρήνες του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου και Αθήνα και Ευρώπη ζητούν λύσεις «win-win» για τους δασμούς με τις ΗΠΑ και για τις αμυντικές δαπάνες, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου διαβαίνει σήμερα (16/4) το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.
Η επίσκεψη του επικεφαλής του οργάνου που συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης λαμβάνει χώρα, ενώ η Ευρώπη αναζητά βηματισμό και ενιαία φωνή απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις και προκλήσεις, με το φάσμα των τιμωρητικών δασμών να πλανάται πάνω από κρίσιμους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη χάραξη στρατηγικής για τα ζητήματα των εμπορικών δασμών, της ύφεσης και υπερχρέωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, της πίεσης για περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες, αλλά και της «τελικής λύσης» στην εφαρμογή της «ρήτρας διαφυγής» κατά τρόπο που να μην αδικεί την Ελλάδα.
«Πολεμική» ατζέντα
Οι συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκινούν στις 10 το πρωί, ενώ αργότερα το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από όπου θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.
Πιερρακάκης από Eurogroup: Πρωτογενή πλεονάσματα, ψηφιακό ευρώ και ευρωπαϊκή άμυνα στην πρώτη γραμμή
Αναπόφευκτα όμως, θα σκιαστούν από τη ζοφερή διεθνή πραγματικότητα, εστιάζοντας όχι μόνο στις εγχώριες επιδόσεις, αλλά και στη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Η επίσκεψη Ντόναχιου στην Αθήνα, πέρα από την επιβεβαίωση των καλών επιδόσεων της Ελλάδας, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της Ευρωζώνης να ξεπεράσει μία ακόμα κρίση, με την Αθήνα να διεκδικεί ρόλο αξιόπιστου συμμάχου και πυλώνα σταθερότητας.
«Κάν’ το όπως η Ελλάδα»…
Η άφιξη Ντόναχιου στην Αθήνα για επαφές με τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, μόνο εθιμοτυπική δεν κρίνεται. Έρχεται αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, από όπου ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκθείαζε -και πάλι- την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και τον ρόλο που παίζει στην Ευρώπη.
Ο κ. Ντόναχιου δεν παρέλειψε ήδη να εξάρει τις επιδόσεις, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς τες «δύο ξεχωριστές οικονομίες στην ευρωζώνη».
«Η οικονομική διαχείριση και από τις δύο χώρες», σημείωσε, «έχει επιτύχει δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, οι οποίες έχουν προσφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη και απότομη μείωση του δημόσιου χρέους, σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ συνολικά».
Στα ταραγμένα νερά της διεθνούς οικονομίας, τα λόγια του ίδιου του Προέδρου του Eurogroup αποκτούν βαρύτητα και μοιάζουν με μια διπλωματική «υπόκλιση» και αναγνώριση της Ελλάδας ως ενός «φάρου» σταθερότητας και υπεύθυνης διαχείρισης, σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται.
Ο κ. Ντόναχιου, μάλιστα, τόνισε πως οι δύο χώρες διαθέτουν «πολύτιμες γνώσεις» για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωζώνης.
Από πλευράς της, η κυβέρνηση αναμένεται να προβάλει ακριβώς αυτό το αφήγημα: ότι η δυναμική ανάπτυξης επιτυγχάνεται παρά τις αντιξοότητες, χάρη στην ακλόνητη προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα –με την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες– και την αποφασιστικότητα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα, όμως, η Αθήνα, όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη παρέμβαση του Κυριάκου Πιερρακάκη στη Βαρσοβία, δεν θα μείνει αμέτοχη στη διεθνή σκακιέρα. Ενώ υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για ένα ελεύθερο εμπόριο βασισμένο σε σταθερούς κανόνες, στοιχίζεται σε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική και αναγνωρίζει ως «επιτακτική ανάγκη» την αναζήτηση νέων αγορών για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα. Η στόχευση εμπορικών συμφωνιών με νέους διεθνείς εταίρους, όπως η Ινδία, αναδεικνύεται σε στρατηγική απάντηση στον κίνδυνο του προστατευτισμού και της εμπορικής συρρίκνωσης.