Η Σιγκαπούρη πρόκειται να τιμωρήσει τους ανθρώπους που στέκονται πολύ κοντά σε ξένους με 6 μήνες φυλάκισης καθώς το πραγματικό πεδίο εφαρμογής μέτρων "κοινωνικής απομάκρυνσης" αρχίζει να γίνεται αισθητό σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας, οι Σιγκαπούριοι που αποτυγχάνουν να διατηρήσουν απόσταση ενός μέτρου από τους άλλους ανθρώπους κατά τις «μη παροδικές» δημόσιες αλληλεπιδράσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμο 10.000 δολάρια Σιγκαπούρης (6.985 δολάρια) ή με φυλάκιση 6 μηνών.
Το μέτρο είναι προφανώς σχεδιασμένο για να στοχεύει ομάδες ατόμων που συναθροίζονται ή άτομα που επισκέπτονται τους φίλους και τους συγγενείς τους.
Καθώς η δυσαρέσκεια για την ανάγκη να ζει κανείς υπό προσωρινή απομόνωση για εβδομάδες και πιθανόν μήνες εντείνεται, οι αρχές σε όλο τον κόσμο αναμφισβήτητα θα αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη αντίδραση από τους πολίτες, ανεξάρτητα από το πόσο κακή είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στη Γαλλία, ένας 35χρονος άνδρας στάλθηκε στη φυλακή μετά την επανειλημμένη παραβίαση των μέτρων αφότου είχε κριθεί ένοχος ότι «θέτει σε κίνδυνο η ζωή των άλλων». Ένας άλλος 19χρονος άνδρας τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 4 μηνών για επανειλημμένη παραβίαση των μέτρων, 10 φορές σε λίγες μόνο ημέρες.
Στην Ιορδανία, οι αρχές απαγόρευσαν αρχικά σε όλους να βγαίνουν έξω, ακόμη και να αγοράσουν τρόφιμα, οδηγώντας στη σύλληψη 800 ατόμων.
Περισσότεροι από 90.000 Ιταλοί έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα για παραβίαση της καραντίνας, ενώ οι παραβάτες στην Ισπανία μπορούν να αντιμετωπίσουν έως και 18 μήνες στη φυλακή.
Όπως επισημάναμε χθες, μια αστυνομική δύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται τεχνολογία παρακολούθησης των δρόμων για να κατασκοπεύει ανθρώπους που περπατούν με τα σκυλιά τους σε απομακρυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εντοπίζουν τη διεύθυνση κατοικίας τους.
Εν τω μεταξύ, σε «προβληματικές» περιοχές ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Σεν Ντενίς στο Παρίσι, οι μετανάστες είναι αδιάφοροι από τα μέτρα απομόνωσης, επειδή μεγάλες ομάδες από αυτούς εκφοβίζουν την αστυνομία αν προσπαθεί να τα επιβάλει.