Στο διαρκές ενδιαφέρον του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ελλάδας, αλλά και στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κουλτούρας σεβασμού της κληρονομιάς μας, ως ένδειξη αφοσίωσης και αγάπης προς την πατρίδα, αναφέρθηκε σήμερα ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε συγκεκριμένα, σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου, στην ημερίδα της Ελληνικής Επιτροπής της Μπλε Ασπίδας (Blue Shield), με τίτλο «Δύο αιώνες προστασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς: Από την Επανάσταση του 1821 στη σύγχρονη Ελλάδα».
«Αποτελεί», είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, «δεδομένο ότι τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς συνθέτουν την ταυτότητα ενός λαού, χαρακτηρίζουν πολύπλευρα έναν πολιτισμό και μαρτυρούν το μεγαλείο της ανθρώπινης έκφρασης, όπως αυτή εκδηλώνεται μέσω της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και των τεχνών που συμπληρώνουν το μνημειακό χαρακτήρα ενός έργου».
«Ως έθνος», πρόσθεσε, «έχουμε βιώσει δυστυχώς ολόκληρο το εύρος της καταστροφής μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όμως είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα διαχρονικά, με ιδιαίτερη ευαισθησία, αναλαμβάνοντας αξιόλογες πρωτοβουλίες».
Η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού
«Πρόσφατα», υπογράμμισε ο υφυπουργός, «σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ολοκληρώσαμε την πλήρη ανακαίνιση και προβολή της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, ενός αξιωματικού που η υπέρτατη θυσία του αποτέλεσε ορόσημο γενναιότητας και έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων».
«Αποκαθιστούμε», συνέχισε ο ΥΦΕΘΑ Στεφανής, «με δικούς μας πόρους, ιερούς ναούς του 18ου και 19ου αιώνα σε όλη την επικράτεια. Πέραν της θρησκευτικής σημασίας, αναδεικνύονται τόσο η ξεχωριστή τεχνοτροπία, όσο και τα περίτεχνα λατρευτικά κειμήλια που διαθέτουν.
Έχουμε υιοθετήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισης των πάσης φύσεως στοιχείων θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβάλλουμε την άρρηκτη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα, με σκοπό να παραδώσουμε στο κοινό έναν ολοκληρωμένο φορέα συλλογικής μνήμης».
Στον τομέα της εκπαίδευσης, «οι Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ακόμα, «καινοτομούν με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Πολυεθνικό Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ειρήνης, με αντικείμενο την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιβάλλον συγκρούσεων.
Η εκπαίδευση σημαντικός άξονας
Ο διεθνής χαρακτήρας των σχολείων αυτών έδωσε τη μοναδική ευκαιρία σε στελέχη συμμάχων και φιλικά προσκείμενων χωρών, να γνωρίσουν από κοντά την προσέγγισή μας και να συνδράμουν στη διάδοση των αρχών που πρεσβεύουμε, ενισχύοντας παράλληλα, το προφίλ ήπιας ισχύος που διαθέτουμε διεθνώς».
«Οραματιζόμαστε», συμπλήρωσε, «να δημιουργήσουμε ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας με αντικείμενο την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιβάλλον συγκρούσεων».
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και των 25 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Μπλε Ασπίδας, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).
To Blue Shield International είναι ένα διεθνές δίκτυο φορέων με σκοπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών. Σε συνεργασία με τοπικές αρχές, προγραμματίζει στρατηγικές παρεμβάσεις για την πρόληψη ή αντιμετώπιση επιθέσεων και φθορών στα πολιτιστικά αγαθά, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.