Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Στις 5 Δεκεμβρίου θα κριθεί η απαγόρευση μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών που υφίστανται τις επιπτώσεις από την παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών σε αυτά σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι η απόφαση υποχρεωτικής παραμονής προσφύγων και μεταναστών μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου δεν νομιμοποιείται από τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία προχώρησε στην επιβολή της με διοικητική πράξη ως απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου στις 31 Μαΐου 2017. Έτσι οι δικηγορικοί σύλλογοι προχώρησαν σε αίτηση ακύρωσης της 10464/2017 απόφασης, αίτηση που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ.

Όπως η απόφαση της διευθύντριας Ασύλου προβλέπει «στα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία χορηγούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου και αφορούν αιτούντες οι οποίοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016 επιβάλλεται περιορισμός κυκλοφορίας στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα».

Λόγοι εναντίωσης

«Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Επειδή φρονούμε ότι το όργανο που εξέδωσε την απόφαση ήταν αναρμόδιο (μόνο ο υπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει επ’ αυτού), ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική κι άνευ αιτιολογίας, αφού περιορίζει την προσωπική ελευθερία, η δε υποχρέωση παραμονής των προσφύγων – μεταναστών αποκλειστικά στα προαναφερόμενα νησιά αποτελεί προϊόν αυθαίρετης ερμηνείας, η οποία όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους», αναφέρει για την προσφυγή σε δήλωση του στη Χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Γ. Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button