Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Στα ύψη η τιμή του κακάου-Στο «κόκκινο» οι τιμές των γλυκισμάτων πριν το Πάσχα

Η τιμή του κακάου έχει ανέβει στα ύψη από τις αρχές του χρόνου και κάθε μέρα αγγίζει μια νέα τιμή ρεκόρ. Την Τρίτη ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, ενώ πριν από έναν χρόνο η τιμή ήταν κάτω από τα 3.000 δολάρια.

Παρόλα αυτά όμως οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια του κακάου δεν μπορούν να ζήσουν από την εργασία τους. Εδώ και δεκαετίες πλήττονται από τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και την παιδική εργασία, όπως αναφέρει η 

Μόνο δύο χώρες, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα στη Δυτική Αφρική, παράγουν σχεδόν τα δύο τρίτα του κακάου που καλλιεργείται παγκοσμίως. Παρά την εξαιρετική αυτή θέση δεν έχουν καταφέρει όμως να επιβάλουν υψηλότερες τιμές.

Φτωχοί παρά την προνομιακή θέση

Ο λόγος για τη σημερινή έκρηξη των τιμών είναι η μαζική πτώση της συγκομιδής«Σήμερα εκτιμάται ότι η συγκομιδή στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα έχει καταρρεύσει κατά τουλάχιστον ένα τρίτο. Επειδή οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στην αγορά», λέει ο Φρίντελ Χιτζ Άνταμς, ειδικός σε θέματα κακάου στο Ινστιτούτο Südwind στη Βόννη, το οποίο ειδικεύεται στο παγκόσμιο εμπόριο και την αναπτυξιακή πολιτική.

Ο λόγος είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, τονίζει ο Γερμανός ειδικός. Προκαλεί μεγάλες βροχοπτώσεις που βλάπτουν τη συγκομιδή. Στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα το φαινόμενο επιδεινώνεται επίσης και από την προχωρημένη αποψίλωση των τοπικών δασών.

Θα συνεχιστούν οι υψηλές τιμές

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταναλώνουν την πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής. Για κάθε ευρώ όμως που κοστίζει μία σοκολάτα, μόνο περίπου επτά σεντς πηγαίνουν στους καλλιεργητές κακάου, ενώ οι παρασκευαστές και οι έμποροι παίρνουν περίπου 80 σεντς.

Προκειμένου να προγραμματίσουν καλύτερα αυτή την επιχείρηση δισεκατομμυρίων ευρώ, οι παρασκευαστές σοκολάτας αγοράζουν τους κόκκους κακάου πολύ πριν από τη συγκομιδή.  «Το τραγικό είναι ότι οι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα επωφελούνται ελάχιστα τώρα επειδή οι σοδειές πουλήθηκαν πριν από την άνοδο των τιμών», λέει ο Φρίντελ Χιτζ Άνταμς . Οι περισσότεροι από αυτούς πούλησαν στην τιμή των 1.800 δολαρίων ανά τόνο πέρυσι και έτσι υπέστησαν μεγάλη ζημιά.

Οι έμποροι στις μικρότερες χώρες παραγωγής κακάου προσπαθούν αυτή τη στιγμή να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερο κακάο. Η τιμή του κακάου θα παραμείνει υψηλή για τα επόμενα ενάμιση με δύο χρόνια, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της φτώχειας, του υποσιτισμού και της παιδικής εργασίας τα οποία καταγγέλλονται εδώ και 25 χρόνια.  

 

 

 

Tags
Back to top button