Το Βατικανό βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές του εργασίες μετά την κατάρρευση των εσωτερικών.
Ένας συνδυασμός παραγόντων προκάλεσε την κρίση, αλλά πολλοί κατηγορούν τη διοίκηση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έγινε ο 266ος Πάπας το 2013. Μια δεκαετία αργότερα, το 2023, οι οικονομικές καταστάσεις έδειξαν ότι το Βατικανό, η μικρότερη χώρα στον κόσμο, είχε λειτουργικό έλλειμμα 83 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, πέντε εκατομμύρια περισσότερο από το 2022, αναφέρει η Daily Express.
Ένας βασικός λόγος για το έλλειμμα είναι η κατάρρευση των δωρεών από Καθολικές Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τους πιστούς.
Οι δωρεές είναι μία από τις τρεις κύριες πηγές εσόδων για το Βατικανό, μαζί με τα χρήματα που λαμβάνονται από τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και τα τέλη εισόδου στα μουσεία. Τα τελευταία χρόνια το Βατικανό έχει επενδύσει σε μια σειρά αμφιλεγόμενων εταιρειών και σχημάτων, ακόμη και σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως το “Rocketman” για τη ζωή του Έλτον Τζον.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρέη που έχει συσσωρεύσει ποτέ το Βατικανό και θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση συνταξιούχων κληρικών και υπαλλήλων.
Απογοήτευση από τις μεταρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου
Παρά αυτούς τους παράγοντες, πολλοί ρίχνουν την ευθύνη στον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς οι προοδευτικές πολιτικές του προκαλούν ρήξη με τους πιο συντηρητικούς Καθολικούς, προκαλώντας τη σειρά τους για τη μείωση των δωρεών, αναφέρει η ιρλανδική Irish Star, απηχώντας τα αισθήματα εκατομμυρίων Καθολικών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει εκσυγχρονισμένες θέσεις σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, τα δικαιώματα των τρανς και ο επαναπροσδιορισμός των οικογενειακών αξιών. Οι παραδοσιακοί Καθολικοί έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για αυτό, τους αποξενώνουν από την Εκκλησία ως θεσμό.
Πτώση τουρισμού
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επισκεπτών στην πόλη-κράτος δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα προ-Covid επίπεδα.
Η αυξανόμενη οικονομική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του Βατικανού να καταβάλλει συντάξεις στο εγγύς μέλλον.
Επί του παρόντος, το συνταξιοδοτικό ταμείο εκτιμάται ότι χρωστάει το δραματικό ποσό των 631 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, λέγοντας: «Το τρέχον σύστημα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μεσοπρόθεσμα τη συμμόρφωση με τις συνταξιοδοτικές ειδικές για τις μελλοντικές γενιές.
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά και πολύπλοκα προβλήματα που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα».
Ο ποντίφικας πρόσθεσε «επείγοντα διαρθρωτικά μέτρα» που πρέπει να σταθεροποιηθούν για τη διασφάλιση του συνταξιοδοτικού ταμείου.
Για τον σκοπό αυτό, ο Πάπας είπε ότι διόρισε τον καρδινάλιο Κέβιν Φαρέλ ως Μοναδικό Διαχειριστή του Ταμείου Συντάξεων.
Το «σωτήριο» Μεγάλο Ιωβηλαίο
Το Βατικανό ελπίζει να ενισχύσει την ταμεία του από την αύξηση των τουριστών στη Ρώμη το επόμενο έτος.
Η πόλη ετοιμάζεται να γιορτάσει το Μεγάλο Ιωβηλαίο, το οποίο τιμά την ένωση μεταξύ Χριστιανισμού και Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Σύνοδο της Νίκαιας πριν από 1.700 χρόνια.
Το Συμβούλιο έθεσε τα θεμέλια για την παντοδύναμη εξουσία της Εκκλησίας τους επόμενους δεκαεπτά αιώνες.
Το Ιωβηλαίο δεν έχει προσελκύσει πάνω από 35 εκατομμύρια προσκυνητές, οι οποίοι αναζητούν μια άφεση αμαρτιών.
Οι πολίτες των πολιτών επίσης να δαπανήσουν σε πολιτιστικά και τουριστικά προγράμματα, που επινοήθηκαν από κοινού από το Δημαρχείο της Ρώμης και το Βατικανό.