Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σπουδαία καινοτομία από Έλληνες ερευνητές - Δημιούργησαν βιοδιαλυτούς αισθητήρες οπτικών ινών

Σε μια σπουδαία εφεύρεση προχώρησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Πολυτεχνείου του Τορίνο, οι οποίοι ανέπτυξαν για πρώτη φορά αισθητήρες θερμοκρασίας οπτικών ινών, οι οποίοι μπορούν να διαλύονται σταδιακά και εξ ολοκλήρου σε βιολογικά υγρά ή σε νερό.

Οι βιοδιαλυτοί αισθητήρες παρουσιάζουν χαμηλή τοξικότητα και εύκολη διαλυτότητα, κάτι που τους καθιστά ελκυστικούς για πλήθος δυνητικών βιοϊατρικών εφαρμογών, όπως για την παρακολούθηση της πόρωσης των καταγμάτων των οστών ή για την ασφαλέστερη εξερεύνηση των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου ή άλλων εσωτερικών οργάνων.

Η ανάπτυξη και η λειτουργία των εν λόγω αισθητήρων παρουσιάσθηκαν στο διεθνές περιοδικό οπτικής «Optics Letters», ενώ προβλήθηκαν ως ρηξικέλευθη τεχνολογία και από την Οπτική Εταιρεία της Αμερικής.

Οι καινοτόμοι φωτονικοί αισθητήρες, που έχουν διάμετρο διπλάσια μίας ανθρώπινης τρίχας, διαλύονται σταδιακά σε βιοσυμβατά υγρά μέσα σε μερικές ώρες έως λίγες ημέρες. Μέχρι τα τελικά στάδια της διάλυσης τους, συνεχίζουν να παρέχουν μετρήσεις θερμοκρασίας για το περιβάλλον τους και είναι ασφαλείς για το ανθρώπινο σώμα.

Η ερευνητική ομάδα του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών Σταύρο Πισσαδάκη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων, η οποία περιλαμβάνει την Μαρία Κωνσταντάκη και τον Ιωάννη Κονιδάκη, συνεχίζει, σε συνεργασία με την ομάδα του Πολυτεχνείου του Τορίνο, την περαιτέρω φωτονική και βιοχημική εξέλιξη των αισθητήρων, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων λειτουργίας τους και τη βελτιστοποίηση της βιοδιαλυτότητάς τους.

Tags
Back to top button