Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Σπουδαία ευρήματα μετά από αρχαιολογική έρευνα στα Φαλάσαρνα (φωτο)

Συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει ο «Σύλλογος Φίλων Αρχαίας Φαλάσαρνας – Νίκος Κακαουνάκης», τελεί υπό την Διεύθυνση της Αρχαιολόγου Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και ξεκίνησε το 1986 από την Διευθύνουσα φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα, τα οποία πιστοποιούν τον σπουδαίο ιστορικό και πολιτικό ρόλο της Φαλάσαρνας στον αρχαίο κόσμο κυρίως από το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

Η ανασκαφική περίοδος θα διαρκέσει σε όλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2021 και θα επικεντρωθεί στην έρευνα δύο σημαντικών μνημείων, που έχουν εντοπισθεί. Πρόκειται για την σύνδεση αμυντικού πύργου με την μακρά οχύρωση του λιμανιού καθώς και την συνέχιση της ανασκαφής της οικίας πλούσιου εμπόρου πλησίον της εισόδου του λιμανιού.

Άλλη έρευνα θα διεξαχθεί σε χώρο αρχιτεκτονικών καταλοίπων που μας παραπέμπουν στην ύπαρξη αρχαίου θεάτρου. Στην έρευνα αυτή θα γίνουν γεωφυσικές διασκοπήσεις από τους καθηγητές κκ. Φ. Βαλλιανάτο και Γ. Τσόκα.

Εκ παραλλήλου, θα συνεχιστεί η πραγματοποίηση της εικονικής αναπαράστασης σε τρισδιάστατο περιβάλλον του οχυρωμένου λιμανιού της, η αρχιτεκτονική τελειότητα του οποίου αποτέλεσε ένα ναυτικό επίτευγμα, χάρη στο οποίο η Φαλάσαρνα όφειλε την οικονομική της ευρωστία.Ένα δεύτερο εγχείρημα του φετινού Σεπτεμβρίου είναι η επίσης τρισδιάστατη εικονική αναπαράσταση ναυαγίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στην έξοδο του καναλιού του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας. Ανήκει σε στρατιωτικό μεταφορικό/αποβατικό πλοίο μήκους 50 μ. της ομάδας των ονομαζόμενων TLC (Tank Landing Craft) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Απέπλευσε από την Σούδα με εντολή του Τσώρτσιλ και με προορισμό τα Σφακιά και την Αλεξάνδρεια, όταν βομβαρδίστηκε από τα Γερμανικά αεροπλάνα τον Μάιο του 1941. Πραγματοποιείται η αναπαράσταση του πλοίου καθώς έπλεε στον όρμο της Φαλάσαρνας, ο βομβαρδισμός και η ανατίναξή του από τα Στούκας, η βύθισή του και η παρούσα κατάστασή του στο βυθό.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η εφετινή έρευνα δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το θερμό ενδιαφέρον του κ. Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Tags
Back to top button