Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Σπιναλόγκα: Από τόπος εξορίας, μια εναλλακτική τουριστική πρόταση (φωτό)

Σε αυτό το μέρος της Κρήτης ο επισκέπτης δεν νιώθει δέος μόνο για το εκπληκτικό τοπίο, κάτι σύνηθες στο πανέμορφο αυτό νησί. Νιώθει δέος και ανατριχίλα καθώς αφουγκράζεται με καρδιοχτύπι τη βαριά και δύσκολη ιστορία του, όπως την «αφηγούνται», σιωπηλά, τα κτίσματά του.

Τα πλοία από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα μεταφέρουν τους τουρίστες- πάνω από 300.000 επισκέπτες τον χρόνο- στη Σπιναλόγκα που είναι πια τουριστικό αξιοθέατο. Το νησάκι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας της Ελούντας, οχυρώθηκε από τους ενετούς και από το 1903 μετατράπηκε σε λεπροκομείο, όπου αρχικά μεταφέρονταν οι Χανσενικοί από την Κρήτη κι αργότερα και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με το στίγμα της αρρώστιας, της παραμόρφωσης και του θανάτου βαρύ, η Σπιναλόγκα υπήρξε αρχικά τόπος βασανιστηρίου, όπου ουσιαστικά οι ασθενείς εγκαταλείπονταν για να πεθάνουν. Αργότερα όμως αναβαθμίστηκε παρέχοντας στους κατοίκους της κατά το δυνατόν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και περίθαλψη.

Όταν το 1957 η λέπρα άρχισε να θεραπεύεται και να εκλείπει, η Σπιναλόγκα σταδιακά ερήμωσε. Τη δεκαετία του ’70 άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωση κι επισκευή των παλαιών κτισμάτων, καθώς το νησί αποτελεί κι ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια οχυρά της Μεσογείου.

Tags
Back to top button