![Σουηδός αξιωματούχος για μετανάστες: Οι Σουηδοί είναι προκατειλημμένοι](https://pro-news.gr/images/posts/April 2020/soyidos-aksiomatoukhos-ghia-metanastes-oi-soyidi-inai-prokateilim.webp?269befd24a1d5540ed4264b8d7ec2e35)
"Ο λόγος για τον οποίο οι μετανάστες που έρχονται στη Σουηδία δεν είναι πιο αυτάρκεις είναι επειδή οι Σουηδοί είναι προκατειλημμένοι εναντίον τους". Τουλάχιστον, αυτό λέει ο Fadi Barakat, διευθυντής του Γραφείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της πόλης του Malmö.
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Σουηδικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας έδειξε ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 12-13 χρόνια μετά την άφιξή τους προτού ακόμη και το 50% των μεταναστών στη Σουηδία έχουν επιτύχει βασική αυτάρκεια. Ως επί το πλείστον, οι μετανάστες ζουν με κρατική χρηματοδότηση. Η μελέτη έδειξε ότι οι μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή περνούν πιο δύσκολα.
Ο Fadi Barakat μίλησε για τα συμπεράσματα της μελέτης στο Radio P1 της Σουηδίας, και ισχυρίστηκε ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας οφείλεται στην προκατάληψη των Σουηδών, η οποία μπορεί να είναι «συνειδητή και ασυνείδητη», προκαλώντας τους να μην προσλαμβάνουν μετανάστες για δουλειά.
Ο Μπαράκατ ανέφερε ότι τα άτομα με ξένα ονόματα ή που φορούν θρησκευτικά σύμβολα έχουν συνήθως τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση εργασίας. Πρότεινε επίσης ότι οι μετανάστες που αλλάζουν τα ονόματά τους σε κάτι Σουηδικό έχουν καλύτερη τύχη.
Αλλά ο Μπαράκατ είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Σουηδοί δεν κάνουν αρκετά για να προσαρμοστούν σε σχέση με τους μετανάστες. «Είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας στους ανθρώπους που έρχονται εδώ», είπε στη συνέντευξη. «Οι λύσεις που αναπτύσσουμε συχνά δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του ατόμου».
Ένα παράδειγμα που έδωσε είναι ότι οι μετανάστες που προέρχονται από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή πρέπει να εκπαιδεύονται στη μητρική τους γλώσσα και όχι στη Σουηδική.
Όταν ρωτήθηκε πώς ένας Σομαλός μετανάστης χωρίς εκπαίδευση θα μπορούσε να βρει δουλειά στη Σουηδία, ο Μπαράκατ απάντησε ότι «το επίπεδο εκπαίδευσης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά μάλλον το πώς σχετίζονται με την εμπειρία που έχουν και πώς το βλέπουμε».