Κύρια θέματα,Μέση Ανατολή • 19/04/2022 - 11:53
Σοβαρή κρίση Ρωσίας-Ισραήλ για την Ιερουσαλήμ - Πούτιν σε Μπένετ: "Επέστρεψε την Αυλή του Αλεξάνδρου & την Εκκλησία υπό ρωσικό έλεγχο"
Επιστολή & διάβημα με σκληρούς χαρακτηρισμούς
Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας
Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Ρωσίας παρατηρείται εδώ και μία τουλάχιστον εβδομάδα εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων που έχουν ανακύψει με κυριότερο, το θέμα της εκκλησίας Alexander Nevsky.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, απαίτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νεφτάλι Μπένετ, να μεταφερθεί αμέσως η η Αυλή Αγ. Αλεξάνδρου Νιέφσκι (Court of Alexander) και η Εκκλησία του που είναι στα 100 μ. από τον Πανάγιο Τάφο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ υπό ρωσική ιδιοκτησία.
Η εκκλησία Alexander Nevsky είναι πολύτιμο στοιχείο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ και βρίσκεται στο κέντρο της χριστιανικής συνοικίας.
Η εν λόγω εκκλησία, που φέρει το όνομα ενός αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενός πολεμιστή πρίγκιπα του 13ου αιώνα διάσημο για τις νίκες του κατά των Σουηδών εισβολέων είναι επίσης γνωστή με το όνομα «Αυλή του Αλέξανδρου.
Το ζήτημα αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και νέα σύγκρουση στην περιοχή, σε μια εποχή που το Ισραήλ δέχεται συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις με νεκρούς και τραυματίες. Η κατάσταση δεν είναι καλή.
Για πρώτη φορά έχουμε σκληρούς ρωσικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ. Ισραηλινές πηγές κάνουν λόγο για ανύπαρκτες πλέον σχέσεις Πούτιν-Μπένετ.
Επιστολή Β.Πούτιν στον Ν.Μπένετ
Πιο αναλυτικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ καλώντας το Ισραήλ να παραδώσει τον έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Η επιστολή αποκαλύφθηκε από τον Σεργκέι Στεπάσιν, πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας, ο οποίος είναι πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Εταιρείας, η οποία εποπτεύει τις ρωσικές περιουσίες στην περιοχή.
Ο Στεπάσιν βρίσκεται σε επίσκεψη στο Ισραήλ και έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην Αποστολή του Αγίου Σέργιου Ιεροσολύμων, ένα άλλο ακίνητο που παραδόθηκε στη Ρωσία πριν από μια δεκαετία.
Ο Στεπάσιν είπε ότι η Ρωσία παρείχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να δείξει ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του συγκροτήματος του Αλεξάνδρου, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία και, στο μεταξύ, οι ισραηλινές αρχές «δεν έκαναν τίποτα για να αποφασίσουν».
Ο Στεπάσιν είπε ότι η Ρωσία θα ασκήσει διπλωματική πίεση εάν χρειαστεί για να πετύχει αυτό που θέλει.
Το 1859, ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ αγόρασε τη γη στην οποία χτίστηκε η Αυλή του Αλεξάνδρου – επίσης γνωστή ως Εκκλησία του Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο της ρωσικής αυτοκρατορικής κυβέρνησης.
Ήταν υπόσχεση του Νετανιάχου στον Πούτιν – Ακυρώθηκε δικαστική απόφαση
Τον περασμένο μήνα, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ακύρωσε μια δικαστική απόφαση που έδινε στη ρωσική κυβέρνηση τον έλεγχο της Αυλής του Αλεξάνδρου.
Η ετυμηγορία του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ δόθηκε μετά από αίτηση της Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Εταιρείας των Αγίων Τόπων, η οποία κατείχε το ακίνητο μέχρι πέρυσι.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την παραχώρηση του συγκροτήματος του Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Ρωσία το 2020. Η κίνηση θεωρήθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης μετά την απελευθέρωση από τη Ρωσία της Naama Issachar, μιας νεαρής Ισραηλινής που φυλακίστηκε αφού βρέθηκε μικρή ποσότητα μαριχουάνας στο σακίδιό της κατά τη διάρκεια παραμονής. στη Μόσχα.
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Στεπάσιν επέκρινε το Ισραήλ για το status quo στην εκκλησιαστική διαμάχη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Τώρα παλεύουμε να επιστρέψουμε το συγκρότημα και είναι πολύ δύσκολο, είμαστε σχεδόν εκεί, δουλεύουμε πέντε χρόνια, βρήκαμε όλα τα ιστορικά έγγραφα, αλλά υπάρχει η κατάσταση στην Ουκρανία και το Ισραήλ συμπεριφέρεται όπως συχνά κάνει, παίζοντας πινγκ πονγκ με όλους», είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος.
Αφού η ρωσική κυβέρνηση καταχωρήθηκε ως ο νόμιμος ιδιοκτήτης της εκκλησίας, ο Επίτροπος Κτηματολογίου απάντησε σε μια σειρά εκκλήσεων κατά της κίνησης, εξηγώντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς και από το κράτος του Ισραήλ ως «κράτος που συνεχίζει » της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Στην απόφασή του για την έφεση, ο δικαστής Μορντεχάι Καντουρί έκρινε ότι από τη στιγμή που ο Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει την Αυλή του Αλεξάνδρου ως «ιερό τόπο», το μόνο όργανο που μπορεί να αποφασίσει για το θέμα είναι η ισραηλινή κυβέρνηση, δεδομένων διαφόρων θρησκευτικών και πολιτικών εκτιμήσεων.
Ο Μπένετ δημιούργησε μια επιτροπή για το θέμα τον περασμένο Ιούλιο, αλλά δεν έχει ακόμη συγκληθεί.
Ρωσία: Η μεγαλύτερη κατοχή στη μεταπολεμική παγκόσμια ιστορία πραγματοποιείται στην Παλαιστίνη
Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε για εξηγήσεις την Κυριακή τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μόσχα, Alexander Ben Zvi, καθώς την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ υποστήριξε την εκδίωξη της Μόσχας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών με δήλωση του κατηγόρησε την Παρασκευή τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid για «αντιρωσική επίθεση» καθώς υπερασπίστηκε την ψήφο της χώρας του να αναστείλει την συμμετοχή της Μόσχας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη δήλωση του Λάπιντ ως «λυπηρή» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως αντιπερισπασμό στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.
«Λάβαμε υπόψη την επιθετική δήλωση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιάιρ Λάπιντ», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
«Οι δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών μας προκαλούν λύπη και τις απορρίπτουμε.
Υπήρξε μια κακώς καμουφλαρισμένη προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην Ουκρανία για να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από μια από τις παλαιότερες ανεπίλυτες συγκρούσεις – την Παλαιστινο-Ισραηλινή».
Η Μόσχα καταδίκασε επίσης το Ισραήλ για την κατοχή της Δυτικής Όχθης και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος σημείωσε ότι υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι… η μεγαλύτερη κατοχή στη μεταπολεμική παγκόσμια ιστορία πραγματοποιείται με τη σιωπηρή συνεννόηση των κορυφαίων δυτικών χωρών και την πραγματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στη ρωσική ανακοίνωση.
Ο Λάπιντ είπε ότι η «δολοφονία αθώων πολιτών» ήταν ο λόγος που το Ισραήλ ψήφισε να αναστείλει τη Ρωσία από το συμβούλιο του ΟΗΕ.
Η δήλωση κατηγόρησε το Ισραήλ για «παράνομη κατοχή και υφέρπουσα προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών».
Επικοινωνία Πούτιν-Αμπάς: Επέκρινε τις ισραηλινές πολιτικές στο τέμενος Al-Aqsa
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν τις εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Αμπάς για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για την υπεράσπιση της περιοχής Ντονμπάς» στην ανατολική Ουκρανία. Το τηλεφώνημα φέρεται να έλαβε χώρα κατόπιν εντολής του Παλαιστίνιου ηγέτη.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, ο Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης τον Αμπάς κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι η Μόσχα θα παράσχει στους Παλαιστίνιους «ρωσικό σιτάρι, υλικά και καλλιέργειες».
“O Πούτιν μας στηρίζει”
Το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ο Πούτιν «τόνισε τη σταθερή θέση της Ρωσίας για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική υποστήριξή της στην παλαιστινιακή υπόθεση σε όλα τα διεθνή φόρουμ, και τι συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ και Τζαμί Αλ Άκσα».
Η Wafa ανέφερε επίσης ότι ο Ρώσος ηγέτης απέρριψε «τις ισραηλινές πρακτικές που εμποδίζουν τους πιστούς να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο τέμενος Al-Aqsa», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να «σεβαστεί το υπάρχον ιστορικό status quo» στον ιερό τόπο.
Η Ρωσία είναι εδώ και πολύ καιρό πρωταθλητής της παλαιστινιακής υπόθεσης, με την ΠΑ να ελπίζει ότι η Μόσχα θα διαδραματίσει πιο κεντρικό ρόλο στη μεσολάβηση μεταξύ αυτής και του Ισραήλ.
Ο Αμπάς ενημέρωσε τον Πούτιν για τις «καθημερινές εισβολές στο τέμενος Αλ Άκσα από εξτρεμιστές Ισραηλινούς υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής», σύμφωνα με την Wafa.