Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«SOS» εκπέμπει ο ποταμός Έβρος: Γκρεμίστηκε φράγμα στο Δέλτα και το νερό σκοτώνει τα ψάρια και απειλεί τα άλογα

Πολλά νεκρά ψάρια αντικρίζουν οι αλιείς που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Έβρου τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Αινήσιο Δέλτα Έβρου, το φαινόμενο οφείλεται στο γκρέμισμα φράγματος που βάζει τη θάλασσα μέσα στο ποτάμι ακόμη και 20 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ψάρια, να μην έχουν νερό οι αγελάδες των κτηνοτρόφων και να κινδυνεύουν τα άγρια άλογα. 

Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, Χρήστο Πασχαλάκη, τα νεκρά ψάρια είναι του γλυκού νερού όπως γριβάδια και γουλιανοί. «Εδώ και καιρό φωνάζουμε οι άνθρωποι από το Δέλτα πως πρέπει να γίνουν έργα. Ένα από αυτά είναι το φράγμα που συγκρατούσε το γλυκό νερό», είπε στο Action24.

Εβρος: Γκρεμίστηκε το φράγμα στο Δέλτα του ποταμού 

«Στα σημεία όπου τώρα είναι νεκρά τα ψάρια υπήρχε γλυκό νερό και οι αλιείς των Φερών είχαν πάντα μεροκάματο. Αυτό το πράγμα γκρεμίστηκε γιατί θεωρήθηκε πως προκαλούσε πλημμύρες σε κάποια χωριά και η θάλασσα έφτασε αρκετά πιο πάνω, μιλάμε για 15 με 20 χιλιόμετρα. Και το αποτέλεσμα είναι η αλμύρα να έχει σκοτώσει όλα τα ψάρια του γλυκού νερού», σημείωσε. 

Εκτός φυλακής οι τρεις που κράτησαν σε τρέιλερ 13 μετανάστες στον Έβρο

«Η κλιματική αλλαγή παίζει τον ρόλο της αλλά η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσει για αυτό το θέμα. Όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή λέμε για ανεμογεννήτριες λες και θα σώσουν τον τόπο. Το αντίθετο, χρειάζονται έργα και υποδομές για να βελτιωθεί η κατάσταση», τόνισε ο κ. Πασχαλάκης. 

Άξιο αναφοράς είναι πως ζώα που ζούσαν στο Δέλτα άρχισαν να απομακρύνονται λόγω της κατάστασης: «Κτηνοτρόφοι που έχουν τα ζώα τους στο Δέλτα, αγελάδες, τις βγάζουνε γιατί δεν έχουν γλυκό νερό να πιουν». 

Η διάσωση άγριων αλόγων και το παράδειγμα της Τουρκίας

Τα άγρια άλογα που είναι πολλά στην περιοχή και δεν τα κατευθύνει κάποιος, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τη λειψυδρία, σύμφωνα με τον κ. Πασχαλάκη.

«Ο σύλλογός μας σε συνεργασία με τον στρατό, θα κουβαλήσουμε υδροφόρες και δεξαμενές με γλυκό νερό για να μην κινδυνέψουν τα άλογα», είπε. 

«Το ποτάμι δεν είναι εγκαταλελειμμένο από τις δύο χώρες, είναι από τη μία», συνέχισε ο κ. Πασχαλάκης και αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει στον ποταμό από την πλευρά της Τουρκίας.

«Στην Τουρκία έχουν φτιάξει ένα ωραίο φραγματάκι, παίρνουν όσο νερό χρειάζονται, ποτίζουν τους τεράστιους ορυζώνες τους. Οι Τούρκοι έχουν κάνει ότι πρέπει για να προστατεύσουν τους κατοίκους τους», σημείωσε. 

Το ποτάμι κατεβάζει νερό και καταλήγει από τεχνητό κανάλι στη θάλασσα 

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλάκη, ο ποταμός Έβρος που πηγάζει από την Ρίλα της Βουλγαρίας κατεβάζει νερό προς την Ελλάδα το οποίο μέσω τεχνητού καναλιού καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα. 

«Δεν το συγκρατούμε να το χρησιμοποιήσουμε το καλοκαίρι που το χρειαζόμαστε. Δεν είναι μόνο κλιματική αλλαγή, είναι ανυπαρξία του ελληνικού κράτους», κατέληξε. 

 

Tags
Back to top button